czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

Najnowsze ogłoszenia

  • Znakowanie żywności – szkolenie w Hurtowni A.J. Motyl Zapraszamy na szkolenie

    ważne: do

    Hurtownia A.J. Motyl w Bystrzejowicach zaprasza wszystkich swoich klientów z województwa lubelskiego na szkolenie „Znakowanie żywności”. Spotkanie odbędzie się 20 stycznia 2015 r. w siedzibie firmy, w Bystrzejowicach.

    Nie zdążyłeś opracować informacji o produktach według nowych zasad znakowania? Nie jesteś pewien, czy dobrze przygotowałeś etykiety lub informacje o produktach sprzedawanych luzem? Zewsząd dochodzą Cię sprzeczne informacje o znakowaniu? Zapraszamy na rzetelne, fachowe i przede wszystkim adresowane do branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej szkolenie ze znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej.

    Na szkoleniu, poza omówieniem obowiązkowych wymagań co do znakowania, przedstawione będą dokumenty pomocnicze Komisji Europejskiej, ułatwiające stosowanie i interpretację nowego rozporządzenia.

    Termin szkolenia: 20 stycznia 2015 r.
    Wykładowca – Wioletta Bogusz Kaliś
     
    PROGRAM SZKOLENIA:
    CZĘŚĆ I – Opracowanie etykiety zgodnie z nowymi wymaganiami
    1. Najważniejsze zmiany w znakowaniu, które wprowadza nowe rozporządzenie.
    2. Omówienie danych wymaganych na etykiecie tj. ustalanie nazwy, wykaz składników, w tym składniki alergenne, substancje dodatkowe, ilościowa zawartość składników, kategorie składników, oraz pozostałe jak data minimalnej trwałości, dane producenta, kraj lub miejsce pochodzenia.
    3. Przykłady etykiet poprawnie i błędnie opracowanych.
     
    CZĘŚĆ II – Zasady znakowania żywności nieopakowanej
    1. Wymagania znakowania żywności nieopakowanej – rozporządzenie 1169/2011.
    2. Wymagania znakowania żywności nieopakowanej – przepisy krajowe.
    3. Sposób udostępniania informacji o żywności nieopakowanej.
     
    CZĘŚĆ III – Opracowanie tabeli wartości odżywczej na etykietę
    1. Nowe zasady znakowania żywności wartością odżywczą.
    2. Informacje obowiązkowe oraz dobrowolne.
    3. Zbieranie informacji o zawartości składników odżywczych w produkcie.
    4. Wykonywanie obliczeń wartości energetycznej.
    5. Opracowanie tabeli wartości odżywczej.
    6. Zaokrąglanie wartości liczbowych w tabeli – przewodnik KE.
    7. Przykłady oznakowania obowiązkową i dobrowolną wartością odżywczą.
    CZĘŚĆ IV - Pytania i dyskusje

    Zgłoszenia i informacje:
    Dorota Pastwa, Dyrektor Handlowy
    A.J. Motyl PPRS Sp. z o.o.
    Pierwsze 47A, Bystrzejowice
    21-050 Piaski
    tel. 81 582 17 77 w. 25, 697 979 677
    dorotapastwa@apc.com.pl


    „Opracowywanie etykiet” – poradnik w specjalnej cenie dla uczestników szkolenia
    Podczas szkolenia będzie można zakupić poradnik „Opracowywanie etykiet zgodnie z aktualnymi wymaganiami przepisów prawnych” autorstwa Wioletty Bogusz-Kaliś. Najnowsza publikacja powstała z myślą o małych i średnich producentach żywności, jak piekarze, cukiernicy i lodziarze” w promocyjnej cenie – tylko dla uczestników szkolenia – 25 zł brutto
    Więcej na temat poradnika czytaj: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/2205

    Dowiedz się więcej

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe