czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 

Kontakt

Redakcja oraz dział marketingu "Mistrza Branży"

ul. Klimczoka 9
40-857 Katowice
tel. +48 32 729 96 80
fax +48 32 729 96 70 lub +48 32 790 40 90
(reklama)
(sprawy redakcyjne)
(sprawy związane z portalem)

XII edycja dni otwartych firmy Polmarkus Relacja

W dniach 11-12 marca odbyła się XII edycja targów firmy Polmarkus. 320 wystawców prześcigało się w prezentowanych nowościach, oferując zwiedzającym innowacyjne rozwiązania w branży piekarniczo-cukierniczej. Również lodziarnie w tym sezonie będą mogły zaskoczyć swoich klientów.

Tegoroczne targi, okraszone wspaniałą pogodą, okazały się dużym sukcesem. Jak zwykle, dla klientów Polmarkusa, firmy przygotowały ogrom nowości, które pretendują do hitu sezonu 2014. Bogata oferta targów przyciągnęła wielu zwiedzających, zainteresowanych unowocześnianiem swojej firmy i poszerzaniem asortymentu.

Nowe trendy w piekarniach

Podążając za potrzebami klientów, branża piekarnicza musi stale się rozwijać. Jej oferta obejmuje już nie tylko pieczywo, ale także wyroby cukiernicze i lody, teraz natomiast powinna stać się miejscem, gdzie klient zje smacznie i wygodnie. Coraz bardziej zacierają się granice między tradycyjną piekarnią, a punktem gastronomicznym; wiele pytań dotyczy oferty pieczywa mrożonego oraz mrożonych produktów gotowych. Polmarkus, widząc takie zapotrzebowanie, przygotował na bazie nowych mieszanek – Panefit Ziarenko, Paefit Dyniowy oraz Sunflower (Słonecznikowy), specjalne przekąski, dobre, sycące i do wzięcia na wynos. Dzięki temu, że firma nieustannie wprowadza nowe produkty nabiałowe i gastronomiczne, w jej konceptach piekarniczych znalazły się: pizza-wieniec, banica (ciasto ze słonym serem bułgarskim), słone kieszonki oraz koreczki z tortilli i tarta na tortilli. Pomysłem, który chętnie podchwytywano, były „shoty na słono” – czyli połączenie wytrawnych musów z sałatką w wersji na jeden ząb oraz niecodzienne wykorzystanie ciasta parzonego i wypełnienie go pikantnymi pastami. Zainteresowanie wzbudziły też nowości marki Suprima: farsz węgierski i szpinakowy. Firma Komplet promowała Chleb na Dzień Dobry – 50% mieszankę do wyrobu pieczywa pszennego mieszanego o wysokiej zawartości błonnika, a Credin zaprezentował nowe propozycje na chleby – Górski i Slavu. Firma Eco Trade przygotowała mieszankę piekarniczą Mazur.

Propozycje dla ciastkarni

Zainteresowaniem cieszyły się produkty do ciast drożdżowych firmy Ireks – mieszanka Croissant Mix, Kwas Natura oraz Mella HT SuperSoft. Bakels wyróżnił się konceptem Emilki – pasty przedłużają świeżość i stabilizują ciasto, natomiast Emilki Crossing to surowiec w formie proszku do dekoracji wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Wśród nowych propozycji Eco Trade była mieszanka cukiernicza, Babka Italiana. Gotowe kremy budyniowe o smaku waniliowym, karmelowym, czekoladowym znalazły się na stoisku Dawn Foods, u firmy Grados znaleźliśmy dobrze znane i chętnie wykorzystywane nadzienia, a u Marinex’a – Jabłka Kulki.

Na zimno!

Polmarkus zaprezentował smaki lodowe na 2014: Wanilię z czarnym bzem, Krem Otella, Malinę z Jagodą, Gianduię (czekoladę z orzechem laskowym). Nie mogło zabraknąć sorbetów – opartych na doskonałej jakości puree owocowych (wykorzystywane także w granitach). Na tle wypiętrzonych kuwet prezentowały się lody w wersji płaskiej czyli Cremino. Podczas specjalnej degustacji past Elenka, każdy z przybyłych miał okazję przekonać się o jakości produktów sycylijskiej firmy. Prospona zaproponowała jako nowości sosy do lodów oraz owoce słodzone, doskonale sprawdzające się jako element dekoracji i variegowania deserów lodowych.

Co jeszcze nowego?

Dawn Foods promowała również Unishine Plus – substytut jajka do nabłyszczania wyrobów spożywczych. Unifet postawił na margaryny Puff Pastry, a Master Martini – na czekolady z linii z Ariba, natomiast Callebaut – sprawdzone czekolady do produkcji cukierniczej i lodowej.

Nowinki techniczne

Najważniejszym wydarzeniem w części maszyn i urządzeń była polska premiera uniwersalnej maszyny Ribot firmy Telme: pierwszej na rynku maszyny, która m.in. miesza, ubija, sieka, podgrzewa, gotuje, chłodzi i mrozi. Ta wszechstronna maszyna oraz inne urządzenia firmy Telme, jak maszyny do softów, ubijaczki do śmietany spowodowały, że stoisko tej włoskiej firmy było oblegane podczas dwóch dni Targów. Wśród nowości, które z pewnością zaistnieją w najbliższym sezonie są: wałkownice do masy cukrowej i marcepanu, formy silikonowe Silikomart (w tym formy do lodów), urządzenia chłodnicze Juka, cechujące się wysokiej jakości materiałami, oszczędnością energetyczną, estetyką, funkcjonalnością i łatwością obsługi. Zaprezentowaliśmy szeroki wachlarz urządzeń EBRO do pomiaru m.in.: temperatury wilgotności, ciśnienia, i parametrów jakościowych olejów. Tradycyjnie nie zabrakło zainteresowanych ekspresami Nuova Simonelli (w tym: modelu Theresia). Na stoisku Opakowania można było uzyskać informacje o możliwości spersonalizowanych nadruków oraz kartonach wyłożonych folią srebrną nieprzepuszczającą tłuszczu i wody. Na stoisku Dekoracje można było zobaczyć czym ozdobić ciasta i wypieki na nadchodzącą Wielkanoc oraz sezon komunijno-ślubny.  W dziale „Utrzymanie czystości i higieny” obecna była firma Cid Lines od ponad 20 lat specjalizująca się we wdrażaniu i promowaniu innowacyjnych rozwiązań czyszcząco-myjących oraz dezynfekujących.


Wszystkich zainteresowanych zapraszamy na szkolenia i warsztaty do świetnie wyposażonej sali technologicznej, w której przedstawiamy m.in. możliwości maszyn oraz urządzeń słoweńskiej firmy Valtek, łączącej jakość z prostotą obsługi i solidnością, przekazujemy wiedzę niezbędną do uruchomienia produkcji lodowej.




województwa: śląskie

miasto: Pyskowice

Zobacz także

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe