Zespół Szkół Gastronomicznych im prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Warszawa, 00-680
woj. mazowieckie
ul.Poznańska 6/8
Produkty i usługi
Karolina Gołębiewska, Agata Tkaczyk Budowa studni w Sudanie Agata Tkaczyk i Karolina Gołębiewska
Zobacz pełną ofertę w Katalogu produktów i usług (6)
Opis działalności
Zespół Szkół jest bardzo liczny - ponad 1200 uczniów i 130 osób kadry dydaktycznej o wysokich kwalifikacjach, stale doskonalących swój warsztat pracy w czasie różnych kursów organizowanych przez szkołę i ośrodki szkoleniowe. W ramach projektu unijnego „Efektywny nauczyciel Sztuki Kulinarnej” prowadzonego przez Kurta Schellera, nauczyciele przedmiotów zawodowych zdobywają wiedzę na temat nowoczesnej kuchni: technologii gastronomicznej i kierunkach rozwoju gastronomii na świecie.
Szkoła należy do Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych AEHT, w ramach którego nauczyciele biorą udział w szkoleniach w hotelach na terenie całej Europy. Zespół Szkół Gastronomicznych ma 46 oddziałów i dzieli się na:
1. Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie (4 lata) + technik hotelarstwa + technik organizacji usług gastronomicznych + kelner + kucharz
2. Zasadnicza Szkoła Gastronomiczna (2 lata) + kucharz małej gastronomii
3. Technikum Uzupełniające, które umożliwia kontynuowanie nauki absolwentom zasadniczej szkoły zawodowej: + kucharz W celu poszerzenia umiejętności uczniów są organizowane w ZSG różnego rodzaju szkolenia i pokazy prowadzone przez mistrzów kuchni, uznanych baristów i barmanów.
W szkole największym zainteresowaniem cieszy się kierunek kucharz (duży wpływ na to mają wszystkie medialne postacie związane z gastronomią, często zapraszane do szkoły na pokazy kulinarne, konkursy czy spotkania z młodzieżą). Młodzież odbywa praktyki w renomowanych warszawskich hotelach i restauracjach oraz w warsztatach szkolnych uczestniczy w programach unijnych „Rejs życia”. Dzięki szkoleniom organizowanym w szkole nasi uczniowie doskonalą swoje umiejętności co pozwala im zdobywać czołowe miejsca w wielu konkursach m. in.:
1. Kuchni regionalnych: w Poznaniu, Krakowie, Pułtusku;
2. Cukierniczych „Sweet Gastro”;
3. Międzynarodowym Konkursie Barmańskim Juniorów Eurocup w Presovie na Słowacji;
4. Mistrzostwach Polski Kelnerów „Junior Waiter 2009”
5. Konkursach: „Savoir vivre”; Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” , „Ale pasztet”, „Zgotuj sobie sukces 2013” ,, Innowacje techniczne”
6. Konkursie „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”;
7. Europejskim Konkursie „Aranżacja Stołów Bożonarodzeniowych” w ramach uczestnictwa w AEHT;
i olimpiadach m. in.:
1. Wiedzy o Żywieniu i Żywności;
2. Wiedzy i Umiejętności Rolniczych;
3. Wiedzy Hotelarskiej.
W szkole działają różnorodne koła zainteresowań, między innymi: koło teatralne "Wóz Tespisa" koło dziennikarskie Szkolny Klub Sportowy koło społeczników koło ekonomiczne