czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania































 
rozwiń opcje

Katalog firm

Deutsche Backofenbau GmbH

Syców, 56-500

woj. dolnośląskie

ul. Szarych Szeregów 22

Produkty i usługi

Piec konwekcyjny z zaparowaniem DILA 5 Piec konwekcyjny z zaparowaniem DILA 5 Komora rozrostu ciasta Debag „GR” Komora rozrostu ciasta Debag „GR” Automat garowniczy i przerywający garowanie Debag „GUV” Automat garowniczy i przerywający garowanie Debag „GUV”

Zobacz pełną ofertę w Katalogu produktów i usług (4)

Opis działalności

Firma Deutsche Backofenbau GmbH, krótko DEBAG, została założona przez Aloisa Paula Lindera w 1911 roku w Monachium. Własne rozwiązania i przekonanie, aby oferować tylko to, co najlepsze, było podstawową jego zasadą.

W roku 1936 udało się urzeczywistnić ideę pieczenia w piecu z cyrkulacją gorącego powietrza. Właśnie wtedy skonstruowany i zbudowany został pierwszy piec półkowy do wypieku z użyciem strumienia gorącego powietrza. Linder nadał systemowi nazwę MONSUN pochodzącą od nazwy tropikalnego wiatru. System ten został w tym samym czasie opatentowany.

W lipcu 1990 przedsiębiorstwo zostało przejęte przez braci Rothenberger. W 1991 nastąpiło włączenie Backofen-und-Maschinenfabrik GmbH z Bautzen / Sachsen do Grupy Rothenberger. Produkcja została przeniesiona z Monachium do Bautzenw Saksonii. W ten sposób rozpoczął się nowy rozdział w historii firmy.

Dzisiaj DEBAG jest przedsiębiorstwem z 80 pracownikami i 8 praktykantami przy produkcjii montażu, konstrukcji i w biurze, z obrotami rocznymi rzędu 14 mln Euro (2009). 6 przedstawicieli regionalnych, 14 pracowników montażu u klienta oraz 30 firm serwisowych stoi w dzień i w noc gotowych do obsługi klientów w Niemczech oraz za granicą.

Firma Pro Ascobloc Sp. z o.o. jest przedstawicielem DEBAG Deutsche Backofenbau GmbH w Polsce

Rozpoczęcie działalności

1911

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe