Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle
Jasło, 38-200
woj. podkarpackie
ul. Staszica 30B
Produkty i usługi
Agnieszka Stanisz i Paulina Stygar Lokalne tradycje i ich obecność w kulturach europejskich
Zobacz pełną ofertę w Katalogu produktów i usług (2)
Opis działalności
Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych (dawniej Zespół Szkół nr 2) w Jaśle to szkoła sięgająca tradycją końca XIX wieku. Początkowo popularnie zwana "Naftówką" kształciła pracowników znajdujących zatrudnienie w przemyśle naftowym. Po II wojnie światowej stała się jedną z nielicznych placówek na Podkarpaciu, która zajmowała się dokształcaniem młodocianych pracowników dla "rzemiosła" i zakładów pracy. Obecnie, odpowiadając na zapotrzebowanie rynku, we współpracy z rzemieślnikami, Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle kształci młodzież w kierunkach spożywczych i usługowych, tj. - technik technologii żywności - o specjalnościach: piekarsko - cukierniczej, analiza produktów żywnościowych, żywienie dietetyczne, przemysł owocowo - warzywny; - technik technologii odzieży: o specjalnościach: stylista ubioru, wizażysta; - technik usług fryzjerskich o specjalności fryzjerstwo damskie. Wszystkie technika kształcą w oparciu o podbudowę programową szkoły gimnazjalnej. Szkoła posiada również Technikum Uzupełniające kształcące w wyżej wymienionych kierunkach - program opiera się o podbudowę szkoły zawodowej. Natomiast w szkole zawodowej Zespół Szkół nr 2 kształci młodzież we wszystkich możliwych zawodach, tj. ślusarz, sprzedawca, fryzjer, cukiernik, piekarz, rzeźnik - wędliniarz, fotograf, zegarmistrz, złotnik, jubiler, monter instalacji i urządzeń sanitarnych, mechanik - monter maszyn i urządzeń, monter instalacji i urządzeń gazowych, krawiec, kucharz, tapicer, stolarz, kelner, kominiarz, florysta i każdym innym zawodzie unikalnym. Ponieważ zajęcia praktyczne odbywają się w zakładach pracy, dlatego uczniowie co miesiąc otrzymują wynagrodzenie, mają opłaconą składkę ZUS (emerytalną i zdrowotną), okres nauki liczy się do stażu pracy. Zespół Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle prowadzi Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego, który jest publiczną placówką umożliwiającą uzyskanie wiedzy ogólnozawodowej oraz umiejętności i kwalifikacji zawodowych. Do celów i zadań Ośrodka należy: - dokształcanie młodocianych zatrudnionych u pracodawców w celu nauki zawodu i uczęszczających do oddziałów wielozawodowych w zasadniczych szkołach zawodowych - w zakresie teoretycznych przedmiotów zawodowych - dokształcanie młodocianych zatrudnionych u pracodawców w celu nauki zawodu i nie uczęszczających do szkoły - w zakresie teoretycznej nauki zawodu w celu przygotowania do egzaminu na tytuł robotnika wykwalifikowanego lub czeladnika - doskonalenie zawodowe osób dorosłych w zakresie wynikającym z potrzeb lokalnego rynku pracy. W dalszym ciągu rozwijamy bazę dydaktyczną, systematycznie ją unowocześniając i modernizując, w celu lepszego i nowocześniejszego kształcenia naszych uczniów. Postawiliśmy na jakość. Nasi uczniowie odnoszą sukcesy zawodowe na szczeblu centralnym, wojewódzkim, regionalnym a nawet europejskim. Startują w olimpiadach i konkursach przedmiotowych, np. z technologii żywności, przetwórstwa i obróbki mięsa, fryzjerstwa. Szkoła to także młodzi ludzie, których charaktery dopiero się kształtują, dlatego praca wychowawcza stała się dla nauczycieli Zespołu Szkół nr 2 w Jaśle zadaniem priorytetowym. Każdy uczeń jest podmiotem, "szlachetnym kamieniem", który trzeba oszlifować, dlatego dla nich prowadzone są liczne, pozalekcyjne zajęcia dodatkowe. To w nich rozbudzamy humanitaryzm, poszanowanie tradycji i wartości chrześcijańskich, szacunek dla drugiego człowieka. Dbamy o ich wychowanie w duchu patriotyzmu. Pokazujemy czym jest odpowiedzialność, nie tylko w pracy zawodowej, ale również w życiu prywatnym. Przedstawiamy im sens nauki, pracy - dla siebie, dla Ojczyzny, dla Rodziny. Uświadamiamy, że to Oni - młodzi, odpowiedzialni, wykształceni - są przyszłością Polski.