EVOPASTO 60 to automatyczny pasteryzator do wysokiej i niskiej pasteryzacji. Prosta budowa i intuicyjna obsługa. Świadomy wybór w atrakcyjnej cenie. Standardowe regulowane grzanie do poziomu pomiędzy 60°C a 90°C i chłodzenie pomiędzy 2 a 6°C. Cykl pasteryzacji 60 litrów trwa ok 2 godziny. Prosta i funkcjonalna elektronika automatycznie dobiera czas grzania w zależności od zadanej temperatury. Zawór spustowy może być całkowicie zdemontowany celem jego mycia i dezynfekcji.
EVOPASTO 60 zbudowany jest z wysokiej jakości materiałów i podzespołów, pasteryzator TELME zabezpiecza właściwości organoleptyczne pasteryzowanego produktu.
Użycie płynnego czynnika grzewczego zabezpiecza produkt przed przypaleniem i zapewnia równomierny rozkład temperatury na powierzchni cylindra. Pasteryzatory TELME zapewniają zwiększoną aromatyczność produktów, uwodnienie środków stabilizujących i części stałych, rozpuszczanie cukrów, rozpuszczanie tłuszczów w mieszance i utworzenie jednorodnej zawiesiny, zwiększenie stabilności spasteryzowanej emulsji.
Obróbka termiczna obejmuje ogrzewanie mieszaniny do 85°C, a następnie schłodzenie do 4°C. Pasteryzatory zapewniają szybkie przeprowadzenie procesu.
Pokrywa wykonana z stali nierdzewnej może być otwarta celem dozowania składników w dowolnym momencie. Wszystkie części mające kontakt z żywnością mogą być kompletnie zdemontowane celem przeprowadzenia ich czyszczenia i dezynfekcji.
Proste, funkcjonalne sterowanie elektroniczne posiada "inteligentną" pamięć, która automatycznie powtarza cykl pasteryzacji, gdy zasilanie zostało przerwane.