czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Katalog Produktów i Usług

  • Carski

    Carski

    Unikalna kombinacja zakwasu pszennego ze słodem jęczmiennym nadaje pieczywu wykonanemu na bazie mieszanki Carski oryginalny, wysublimowany smak. Zastosowanie płatków ziemniaczanych sprawia, że wypieki mają niezwykle delikatny aromat i ciekawą, gąbczastą strukturę miękiszu. Carski stanowi doskonałą bazę do kanapek i przekąsek dla całej rodziny na każdą porę dnia.

    Carski idealnie komponuje się z posypką wieloziarnistą Multigrain - nową w portfolio firmy aromatyczną posypką o charakterze śródziemnomorskim, w której skład wchodzą: siemię lniane brązowe, siemię lniane złote, sezam, ziarna słonecznika, sól, czarnuszka, mieszanka przypraw. Dekor Multigrain wzbogaca pieczywo o cenne składniki odżywcze zawarte w pełnych ziarnach oraz znacząco podnosi aspekt wizualny wypieku.

    CZYSTA ETYKIETA!

     

    DOZOWANIE
    50% w stosunku do mąki

    ZALETY

    •     wysublimowany smak i delikatny aromat pieczywa
    •     wysoka jakość i wydajność produktu
    •     długotrwała świeżość wypiekanych produktów


    RECEPTURA
    Mąka pszenna typ 500 500 g
    Mieszanka Carski 500 g
    Drożdże 50 g
    Woda (ok. 40°C) 900 g
    Dekoracja - posypka Multigrain według uznania
    -------------------
    Razem 1950 g 

    WYTWARZANIE
    Miesienie: 3’ + 12’
    Temperatura ciasta: 30-35°C
    1 fermentacja (na stole): 30’
    2 fermentacja: 30’
    Wypiek (piec trzonowy) 220°C/45-55’

     

    Więcej
    oferta
    sprzedaż
    producent
    Lesaffre
    sprzedawca
    Lesaffre
  • KOMPLET Świeżynka 20

    KOMPLET Świeżynka 20

    Skoncentrowana mieszanka do wypieków drożdżowych i ciast półfrancuskich o wyjątkowo długim okresie zachowania świeżości.

    Podstawowe zalety produktu:

    • dłuższa świeżość gotowych wyrobów
    • delikatna konsystencja i elastyczna struktura ciasta
    • wilgotny, słodki miękisz
    • pewna i ekonomiczna produkcja wysokiej jakości ciast

     

    Więcej
  • Pyszności z roślin. Szybkie wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału

    Pyszności z roślin. Szybkie wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału

    Kiedy w styczniu 2017 r. przeprowadzałam wywiad z Pawłem Ochmanem, autorem bloga weganon.pl, jego książka była jeszcze w sferze marzeń i planów. Teraz to marzenie się spełniło. Nakładem wydawnictwa Znak ukazały się „Pyszności z roślin. Szybkie wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”.

     

    Paweł Ochman jest weganinem, naukowcem i – jak sam o sobie mówi – czekoladożercą, wielbicielem wypieków i deserów na bazie czekolady. Jego książka idzie właśnie w tę słodką stronę, inspirując do wegańskich cukierniczych eksperymentów. Jest sezonowo, kolorowo, apetycznie. „Pyszności z roślin” to prawie 300 stron przepisów i inspiracji! Wiele z nich to powroty do smaków z dzieciństwa, ukazanie ich w nowej, roślinnej odsłonie. Sam autor przyznaje, że jego przygoda z cukiernictwem zaczęła się od zeszytu z przepisami mamy. Na początku książki znajdziemy rozdział „Warsztat cukiernika”, który pozwala czytelnikom przygotować się do domowej produkcji roślinnych słodkości, a pod koniec garść bazowych, podstawowych przepisów.

    Bez deseru dzień nie istnieje! Bo deser – wg Pawła Ochmana – ma cieszyć podniebienie, dostarczać cennych składników odżywczych i stanowić uzupełnienie pozostałych posiłków w ciągu dnia. Desery i wypieki Pawła Ochmana cieszą także oczy. Jego zdjęcia – znane już z bloga – mają niepowtarzalny styl, przyciągają piękną, nasyconą kolorystyką. Doskonale współgrają ze składnikami deserów i ciast, których podstawą nie są niezdrowe tłuszcze i biały cukier, ale to, co najlepsze: kasze, nasiona, owoce, wysokiej jakości czekolada, a także warzywa korzeniowe i rośliny strączkowe, bo „kuchnia roślinna nie zna granic w smaku i kształcie”.

    Są w książce Pawła Ochmana przepisy na mniejsze i większe słodkości, na wypieki świąteczne, roślinne wersje znanych z kuchni mam i babć ciast i deserów, receptury z dodatkiem warzyw, a także słodkie inspiracje z różnych stron świata (na przykład przepisy na francuskie magdalenki, włoskie biscotti, amerykańskie czekoladki Reese’s, szwedzkie bułeczki kanelbullar, hiszpańskie churros, tort szwarcwaldzki; wszystkie w wegańskiej odsłonie).

    „Słodka” przygoda Weganona trwa już 26 lat. Autor bloga zaprasza do udziału w niej, dając nam swoją książkę do rąk.

     

    Więcej
  • Przyprawy

    Przyprawy

    Pieczarki i kawa, ryba z wanilią, ostrygi i kiwi, mango i fiołki. Brzmi dziwnie, a może nawet nieprawdopodobnie? Okazuje się, że otwartość umysłu, zmiana przyzwyczajeń i stereotypów może nas wynieść na nieznane dotąd wyżyny smaku, o czym przekonuje Ewa Malika Szyc-Juchnowicz w swojej książce „Przyprawy”.

     

    To niezwykła książka niezwykłej autorki – Polki o królewskim arabskim imieniu Malika, która urodziła się w Algierii i ma w sobie smaki, zapachy, kolory północnej Afryki. Ich odzwierciedleniem są przyprawy, które uwielbia komponować, nadając daniom wyrazisty charakter. Malika o jedzeniu, rodzinie, wspomnieniach z dzieciństwa pisze zmysłowo i pięknie, a gotowanie według niej polega na rozumieniu smaków, przypraw, ich połączeń. Przyprawy wyzwalają emocje i wywołują wspomnienia.
    Połączenia smakowe Ewy Maliki Szyc-Juchnowicz często są nieoczywiste. Autorka już na samym początku książki buduje diagram mający obrazować czytelnikowi wachlarz możliwości. Pokazuje, jakie produkty i przyprawy pasują do siebie i jakiego rodzaju efekt uzyskamy, łącząc je ze sobą ? na przykład orzechowy czy orzeźwiający smak lub rozgrzewające działanie. Łączenie smaków może być prawdziwą przygodą, a możliwości wykorzystania przypraw i ziół jest znacznie więcej, niż nam się wydaje.

    Książka „Przyprawy” wyrywa nas z naszych przyzwyczajeń i zachęca do zmiany myślenia. Nie brakuje tu ciekawych inspiracji dla cukierników: ziele angielskie w duecie z karmelizowanymi bananami, truskawki i pieprz, kolendra i śliwki, gorczyca z czarną porzeczką, kmin rzymski z mango, orzechami i miodem. Są też połączenia z kwiatami – nasturcjami, begoniami czy aksamitkami. To, co Malika pisze o przyprawach podzielonych na kategorie (rozgrzewające, korzenne, orzechowe, orzeźwiające, słodkie i słone), jest uzupełnione przepisami wykorzystującymi ciekawe smakowe kompozycje. Są też przepisy na mieszanki przypraw, sosy i dodatki do dań.

    Dacie się ponieść?

     

    Więcej
    oferta
    inne
    producent
    Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
    sprzedawca
    Mistrz Branży
  • Retro Kuchnia

    Retro Kuchnia

    Stare książki kulinarne mają duszę, historię i charakter. Te przedwojenne są cennym źródłem wiedzy o ówczesnym świecie, pokazują konkretnych ludzi, ich poglądy i osobowości (bo autorki tych książek nie kryją się za recepturami), noszą widoczne znamiona kolejnych lektur. O tym wszystkim pisze Anna Włodarczyk, autorka bloga „Strawberries from Poland”, w swojej drugiej książce „Retro kuchnia”.

    Książki Marii Disslowej, Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Marii Ochorowicz-Monatowej i Wincentyny Zawadzkiej to tylko część bogatego kulinarnego zbioru Anny Włodarczyk. Przywołanie ich ma służyć nie tylko ukazaniu ich pięknego języka (ich czytanie przypomina autorce lekturę wierszy) i bogatej zawartości. Włodarczyk udowadnia, że te stare receptury wcale nie są aż tak dalekie od współczesnych przepisów. Jeśli myśleliśmy, że tapioka, agar-agar czy różne rodzaje mąk bezglutenowych (jak ryżowa czy gryczana) to nowinki i składniki popularne w XXI wieku, a wykorzystywanie bogactwa kasz i ziaren to współczesny trend, bardzo się mylimy. Legumina z tapioki pojawia się u Marii Ochorowicz-Monatowej, a zamiennik żelatyny ówczesne gospodynie domowe znały doskonale. Przedwojenne przepisy nie tracą na aktualności. Anna Włodarczyk odtwarza je, jako wycinek dawnego świata traktuje wyłącznie te, których powtórzenie nie jest możliwe ze względu na niedostępność składników lub bardzo skomplikowany proces przygotowania.

     

    Układ „Retro kuchni” nawiązuje do starych książek kucharskich. Są tu elementy historii, stare ryciny i fotografie. Przedwojenne przepisy autorka zestawia z ich współczesnymi odpowiednikami, wzbogacając je nowymi elementami czy składnikami.

    Bardzo ciekawe są rozdziały poświęcone pieczywu, słodkim wypiekom i deserom. W roli deserów pojawiają się rozmaite leguminy ? trudno je zdefiniować, bo chaos nazewniczy i systematyzacyjny pojawia się już w przywoływanych przedwojennych książkach. Są to m.in. naleśniki, omlety, budynie, racuchy, słodkie zapiekanki na bazie czerstwych wypieków, zapiekane desery. Okazuje się również, że w czasach, w których lodówki i zamrażarki nie były normą, powstawało mnóstwo przepisów na lody i mrożone desery, które charakteryzowały nie tylko bogactwo smaków, ale i rozmaitość sposobów podawania.
    Ciasta, ciasteczka i słodkie wypieki pełniły ważną rolę. Zaopatrywanie się w cukierni zamiast pieczenia w domu stanowiło ujmę dla gospodyni. Z drugiej strony pieczenie w piecu opalanym drewnem wymagało sporej wiedzy i doświadczenia, których brak w połączeniu z nieuwagą mogły prowadzić do utraty cennych składników (na przykład wtedy, gdy utworzył się zakalec w babie z 30 jaj z dodatkiem wanilii i rodzynek).

    Takie książki jak ta udowadniają, że w kuchni, którą można potraktować jako element historii i kultury, nic nie bierze się znikąd. Że to, co bierzemy za nowość, może mieć dawniejsze, nieznane nam źródło. Że stare receptury mogą być nieustanną inspiracją, skarbnicą wiedzy, że warto czerpać z bogactwa składników (dziś już po części zapomnianych), smaków, połączeń, tworząc własne kulinarne arcydzieła.

    Więcej
  • Smaki Bożego Narodzenia

    Smaki Bożego Narodzenia

     Spis receptur

     

    Więcej
    oferta
    inne
    producent
    Mistrz Branży, wydawnictwo Grupa 69
    sprzedawca
    Receptury gości

Produkty promowane

Prezentacja produktów

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe