Mak mielony i parzony oraz biały mak mielony i parzony
Dzięki nowemu procesowi i unikalnemu sprzętowi przygotowaliśmy dla Was mak poddany termicznej stabilizacji. Jest to proces, który:
• podkreśla naturalny smak i aromat maku,
• zapobiega jełczeniu maku,
• niszczy formy wegetatywne pleśni,
• zmniejsza poziom wilgotności maku do 7,5%,
• przedłuża okres przydatności maku do 8 miesięcy w temperaturze przechowywania do 20°C.
Stabilizowany mak jest odpowiedni do stosowania w piekarniach przemysłowych i rzemieślniczych oraz wszędzie tam, gdzie piekarnie chcą przygotować własne, oryginalne nadzienia makowe lub posypki makowe.
Pakowanie:
20 kg papierowy worek z wkładką PE
Proces stabilizacji maku został opracowany we współpracy z Uniwersytetem Technologii Chemicznej w Pradze, na Wydziale Technologii Żywności i Biochemii.
W ubiegłym roku Unia Europejska wpisała czeski mak niebieski
na listę chronionych europejskich oznaczeń geograficznych
(CHZO). Konsumenci upodobali sobie ten mak ze względu na
smak, coraz częściej przypomina się także o jego walorach
odżywczych. Nasiona maku cenione są ze względu na wysoką
zawartość wapnia – na 100 g przypada w przybliżeniu
1400 mg tego pierwiastka. Mak przetwarzamy na linii ciągłej,
która dzięki swoim parametrom technicznym jest w stanie
ograniczyć zanieczyszczenia mikrobiologiczne i obniżyć zawartość
niepożądanych alkaloidów – morfiny. Dzięki połączeniu
wysokiej jakości maku i sprawdzonego sposobu stabilizacji
gwarantujemy piekarzom i pozostałym konsumentom wysoką
jakość oferowanego produktu.