Mieszanka do produkcji różnego rodzaju wyrobów piernikowych: pierników przekładanych, babek i krajanki. Wypieki cechują się pełnym piernikowym smakiem i zapachem oraz wilgotnawym miękiszem.
Piernik kasztelański 750 g
Olej 300 g
Jaja 340 g
Woda 50 g
Śliwki 1000 g
Wszystkie składniki, prócz słiwek, ubić razem na średnich obrotach przez 5 min. Wylać na 2 blaszki, na jedną z nich ułożyć śliwki i posypać płatkami migdałowymi, wypiec w temp. 180 stopni.
Prażynka
Praline Coquant 400 g
Praline Coquant podgrzać do odpowiedniej konsystencji.
Krem budyniowy
Krem puszysty 200g
Woda zimna 500 g
Wszystkie składniki ubić na szybkich obrotach przez 3 min.
Wykończenie
Na wypieczony blat bez śliwek wylać rozpuszczony Coquant i schłodzić. Następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugim blatem ze śliwek. Całóść schłodzić, pokryć żelem i udekorować.