...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Produkty i Usługi

Piernikowy Domek - MAMZ

Karolina Benisz Kl 3 Szkoła Zawodowa w Żorach nr.1 - MAMZ

Ilość porcji: jeden duży domek lub dwa malutkie

Składniki:

0,5 kg mąki
ok. 240 g masła
1 żółtko
1 całe jajko
2 łyżki miodu
4 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki cukru pudru

Lukier:

białko
ponad 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Krok 1.
Na blat wysypuję mąkę, dodaję cukier puder, przyprawę do piernika i masło. Siekam, by masło było w jak najmniejszych kawałkach.

Krok 2.
Dodaję miód, żółtko i całe jajko. Zagniatam, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Na kilkanaście minut chowam do lodówki.

Krok 3.
Wycinam z papieru szablon i odrysowuję na rozwałkowanym cieście (podczas wałkowania podsypuję mąką).
Wymiary moich dwóch małych domków:
ściana duża: 12 x 8 cm
bok: 8 x 8, wysokość 11 cm,
czyli spady po 5 cm
dach: 15 x 8 cm

Krok 4.
Wycinam okienka i drzwi. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Odstawiam, by wystygło.

Krok 5.
Z białka i cukru pudru kręcę lukier (dość gęsty).

Krok 6.
Sklejam ściany i odstawiam do zastygnięcia.

Krok 7.
Dolepiam dach.

Krok 8.
Dekoruję. Warto w tym celu użyć woreczka strunowego, do którego nakładamy lukier i odcinamy końcówkę worka. Dekorujemy, delikatnie wyciskając zawartość woreczka.

Robię mały wzorek na dachu, boki dekoruję ála cegiełki.

Jeśli któreś okienko czy cokolwiek Wam pęknie, to warto w tym miejscu dla zamaskowania postawić np. choinkę
z pierniczka :). Smacznego!

Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe