Termometr testo 104-IR spełnia dwa najważniejsze wymagania dla pomiarów temperatury w sektorze spożywczym: pomiaru bezkontaktowego czujnikiem na podczerwień oraz pomiaru kontaktowego za pomocą sondy penetracyjnej – a wszystko to w jednym urządzeniu. Dodatkowa zaleta to jego kompaktowość - sonda pomiarowa, może być złożona zaraz po zakończeniu pracy, dzięki czemu miernik można wygodnie i bezpiecznie schować do kieszeni.
- Pomiar temperatury powierzchni i wewnątrz produktów spożywczych
- Szybki pomiar temperatury na podczerwień i za pomocą zintegrowanej sondy pentracyjnej
- Wytrzymały i praktyczny: metalowy mechanizm składania sondy, wodoodporna obudowa (IP65)
- Zgodny z HACCP / EN 13485
Termometr bezdotykowy HACCP ze zintegrowaną sondą penetracyjną
Pirometr testo 104-IR został wyposażony w optykę 10:1 oraz 2-punktowy celownik laserowy, który precyzyjnie wskazuje obszar pomiaru i umożliwia szybkie i precyzyjne bezkontaktowe pomiary temperatury powierzchni. Termometr ten jest wyjątkowo przydatny podczas kontroli jakości dostaw – zarówno przy sprawdzaniu temperatury pojedynczych produktów spożywczych, jak i skanowaniu całych palet. Zintegrowana, składana sonda penetracyjna może być wykorzystana do pomiarów temperatury wewnątrz produktów, takich jak np. mięso, czy wędliny. Jej zastosowanie jest zalecane wszędzie tam, gdzie pomiar bezkontaktowy jest niewystarczający – np. dokładność pomiaru jest poza dopuszczalną wartością graniczną.
Szybkie i łatwe pomiary
Termometr spożywczy testo 104-IR automatycznie uruchamia się po rozłożeniu sondy pomiarowej. Przełączenie się na pomiar bezdotykowy następuje po naciśnięciu przycisku. Wartości pomiarowe można odczytać z dużego, czytelnego wyświetlacza.
Testo 104-IR jest nie tylko zgodny z HACCP i spełnia normę EN 13485, ale także posiada klasę ochrony IP65, co czyni go idealnym termometrem do kontroli bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczym.
Zakres dostawy:
- termometr bezdotykowy testo 104-IR z protokołem kalibracyjnym
- baterie