Stosowany do smażenia pączków, frytek, ryb i drobiu przeznaczony dla zakładów cukierniczych i gastronomicznych.
Jest to urządzenie wolnostojące składa się ze zbiornika wykonanego ze stali kwasoodpornej z pokrywą która po otwarciu służy jako ociekacz.
Ścianki i dno zbiornika izolowane cieplnie co gwarantuje utrzymanie temperatury przy minimalnym zużyciu energii elektrycznej w trakcie pracy urządzenia.
W dnie zbiornika znajduje się zawór spustowy do opróżniania zbiornika.
Układ grzejny z grzałkami i tablicą zasilającą-osterowniczą jest zawieszony na lewej lub prawej ścianie zbiornika.
Przy czyszczeniu zbiornika zdejmuje się układ grzejny po wyjęciu wtyczki z gniazda zasilającego.
Na wyposażeniu znajdują sie 2 kosze sitowe służące do umieszczania produktów w tłuszczu a następnie wyjmowania.
Wymiary gabarytowe urządzenia
-długość z pokrywą w pozycji ociekowej -1720 mm
-szerokość - 680 mm
Wymiary wew. zbiornika
- dł.- 830 mm
- szer -600 mm
Moc grzałek 3x 2800 W