Smażalniki do pączków automatyczne SOLEX auto
Automatyczne smażalniki pączków SOLEX auto są wysokowydajnymi urządzeniami znakomicie ułatwiającymi produkcję pączków. Modułowa konstrukcja pozwala na łatwe rozłączanie poszczególnych podzespołów, co ułatwia utrzymanie urządzeń w czystości. Wszystkie elementy zostały wykonane ze stali nierdzewnej.
Automatyczne smażalniki pączków SOLEX auto sterowane są mikroprocesorem i wszystkie operacje związane ze smażeniem obydwu stron pączków wykonywane są automatycznie. Po usmażeniu pączków wywrotnica z pączkami jest podnoszona i jest sygnalizowane zakończenie cyklu. Sterownik pozwala na nastawienie czasów smażenia jednej i drugiej strony pączków oraz bardzo precyzyjną kontrolę zadanej temperatury oleju. Wszystkie smażalniki wyposażone są w składaną pokrywę oraz zawór spustowy oleju. Opcjonalnie mogą być wyposażone w filtr oleju z wkładami papierowymi, jak również zbiornik z pompą oleju.
ZALETY
- Występuje w wersjach: na 42, 48, 54 i 60 pączków, z komorą garowniczą lub bez.
- Wysoka trwałość i niezawodność - wszystkie elementy wykonane ze stali nierdzewnej.
- Funkcjonalność i łatwość obsługi.
- Wysoka wydajność - do 690 pączków na godzinę (SOLEX auto 60).
- Łatwe czyszczenie - podzespoły urządzenia są rozłączne.
- Łatwe przemieszczanie - wersja z komorą garowniczą wyposażona jest w kółka.
FUNKCJONOWANIE
- Po wyjęciu tacy załadowczej z komory garowniczej zakładamy ją na wywrotnicę.
- Dalej proces smażenia odbywa się samoczynnie.
Model Średnica pączka mm Wydajność max(pcs/h) Moc kW Moc komory kW ZasilanieV Wymiary LxWxH cm SOLEX auto 42 Ø 95 480 7,6 1,8 230/400V, 50Hz 106(205)x72x26(110) SOLEX auto 48 Ø 85 550 7,6 1,8 230/400V, 50Hz 106(205)x72x26(110) SOLEX auto 54 Ø 95 620 9,2 1,8 230/400V, 50Hz 115(234)x72x26(110) SOLEX auto 60 Ø 85 690 9,2 1,8 230/400V, 50Hz 115(234)x72x26(110)
Smażalniki do pączków półautomatyczne SOLEX
Półautomatyczne smażalniki pączków SOLEX są wysokowydajnymi urządzeniami znakomicie ułatwiającymi produkcję pączków. Modułowa konstrukcja pozwala na łatwe rozłączanie poszczególnych podzespołów, co ułatwia utrzymanie urządzeń w czystości. Wszystkie elementy zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Specjalny mechanizm z zatrzaskiem pozwala na przerzucanie pączków dla usmażenia ich z obydwu stron. Naciśnięcie dźwigni tego mechanizmu, pozwala obrócić korytkami o 180 stopni, co znacząco ułatwia zrzucanie pączków np. do wanny z lukrem.
ZALETY
- Występuje w wersjach: na 42, 48, 54 i 60 pączków, z komorą garowniczą lub bez.
- Wysoka trwałość i niezawodność - wszystkie elementy wykonane ze stali nierdzewnej.
- Funkcjonalność i łatwość obsługi.
- Wysoka wydajność - do 600 pączków na godzinę (Solex 60).
- Łatwe czyszczenie - podzespoły urządzenia są rozłączne.
- Łatwe przemieszczanie - wersja z komorą garowniczą wyposażona jest w kółka.
FUNKCJONOWANIE
- Po wyjęciu tacy załadowczej z komory garowniczej zakładamy ją na wywrotnicę.
- Dźwignię obrotu wywrotnicy ustalamy zatrzaskiem w prawym położeniu.
- Naciskając na szeroką półkę tacy załadowczej zrzucamy wszystkie pączki do wanny z olejem.
- Po usmażeniu jednej strony pączków dźwignią podnośnika lekko unosimy wywrotnicę z oleju, a dźwignią obrotu przestawiamy korytka wywrotnicy w drugie położenie.
- Po usmażeniu obu stron dźwignią podnośnika podnosimy wywrotnicę z pączkami z oleju, po czym odsuwamy ją na boczną blachę ociekową.