Mieszanka 50% do produkcji pieczywa owsianego. Czysta etykieta.
Mix Owsiany to mieszanka do produkcji pieczywa owsianego charakteryzującego się niezwykłymi walorami odżywczymi i zdrowotnymi. Główny składnik mixu - płatki owsiane są jednym z najbardziej zalecanych elementów codziennej diety ze względu na liczne właściwości lecznicze. Owies znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na serce i naczynia krwionośne. Jego regularne spożywanie w istotny sposób przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu LDL we krwi, jak również wpływa korzystnie na przemianę materii. Dodatek płatków pozostałych zbóż (żyta, pszenicy, jęczmienia) a także ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego nadaje chlebom niezwykle bogaty, oryginalny smak i wygląd. Dzięki dodatkom uszlachetniającym gotowe pieczywo jest pięknie wyrośnięte i pulchne, odznacza się niezwykłym aromatem i dłużej zachowuje walory smakowe. Mieszanka jest bardzo prosta w użyciu. Wystarczy wymieszać ją w proporcji 1:1 z mąką, dodać drożdże i wodę. Dzięki jej użyciu każdy piekarz może w łatwy i niewymagający żadnych inwestycji sposób wprowadzić do swoich sklepów nowe, atrakcyjne gatunki pieczywa.
Zalecenia technologiczne:
- Mix Owsiany wsypać do dzieży, wymieszać z około 50% wody przeznaczonej do produkcji pieczywa (o temp. ok 35°C) i pozostawić na 30-60 minut
- Po namoczeniu dodać do mixu mąkę oraz pozostałe składniki i rozpocząć miesienie
- Czas miesienia: ok. 8-12 min., w zależności od rodzaju miesiarki
- Temperatura ciasta: 24-26°C
- Wstępny rozrost: 5-15 minut
- Rozrost końcowy ok. 40-60 minut