...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

czym jest Mistrz Branży

Mistrz Branży Portal dla piekarzy, cukierników i lodziarzy

Opcje filtrowania

















 
rozwiń opcje

Kategorie produktów i usług

Produkty i Usługi

Chleb (autor Tomasz Deker)

Kiedy utytułowany mistrz cukiernictwa pisze książkę o chlebie, to wiedz, że coś się dzieje. „Chleb” Tomasza Dekera to wydawnictwo ascetyczne w formie, a zdjęciowo prawie monochromatyczne. Jeśli po Dekerze spodziewaliśmy się książki z bajecznie kolorowymi, perfekcyjnymi deserami, możemy być zaskoczeni.

Gdy w naszych głowach pojawia się pytanie: „dlaczego chleb?”, od razu uprzedzam – w tej książce nie znajdziemy odpowiedzi. O fascynację piekarstwem lepiej zapytać samego autora – to, co ma do powiedzenia, można przeczytać w najnowszym lutowym wydaniu „Mistrza Branży”.


Ostatnio modne są książki kulinarne z nostalgicznymi wstępami, z rodzinnymi historiami, z opowiastkami stojącymi niemal za każdym przepisem. U Dekera wstęp dotyczy technologii wypieku chleba. Prosto z mostu i od początku konkretnie.

Dość obszerna (ponad 150 stron!) książka „Chleb” zawiera kilkadziesiąt receptur na różne rodzaje pieczywa. Jest pieczywo na zaczynie z drożdżami, pszenne i żytnie na kwasie, rozmaite bułki, bagietki, rogale, bajgle, nawet ciasto na pizzę. Możemy wybierać w ciekawych dodatkach – są nimi np. żurawina, oliwki, zioła, czarnuszka, figi, orzechy laskowe, koper włoski. Pod koniec książki odzywa się cukiernicza dusza Tomasza Dekera – autor proponuje przepisy na strudel, drożdżówki z owocami czy jagodzianki.

Gramatury składników i procesy przygotowania (z podziałem na etapy) opisane są bardzo szczegółowo. Deker wielokrotnie przyznawał, że w cukiernictwie precyzyjne odmierzanie jest dla niego bardzo ważne i, jak się okazuje, ma równie wielkie znaczenie w piekarstwie.

Jeśli Tomasz Deker, mistrz cukiernictwa, uczy się robić chleb, to i my powinniśmy spróbować. Efekt – ciepły chleb prosto z pieca – na pewno wynagrodzi nasz trud. A z kim nam się to uda jak nie z Dekerem?

Ewa Siuda-Szymanowska


Kategorie

Maszyny i urządzenia do produkcji

Pozostałe