autor: ZPEW Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Lwówku Śląskim - uczniowie klasy I ZSZ: Kus Daniel, Oleńczuk Krystian
Surowce:
Ciasto
mąka pszenna typ 500 500 g
masło 250 g
cukier drobny kryształ 150 g
jaja 140 g (2 szt)
miód naturalny 15 g
soda oczyszczana 4 g
mleko 8 ml
Masa jabłkowa
jabłka 1000 g
galaretki w proszku pomarańczowe 200 g
Wykonanie:
- Miód i sodę rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka, pozostałe składniki połączyć ze sobą i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na trzy równe części i przełożyć do prostokątnych jednakowych form
- Upiec trzy placki miodowe Temp pieczenia 180°C czas ok. 20min
- Dokonać obróbki wstępnej jabłek, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć pod przykryciem ok 10 min
- Gorące prażone jabłka wymieszać z dwoma szt. galaretki o smaku pomarańczowym i dobrze wymieszać.
- Kiedy masa zaczyna gęstnieć, a ciasto jest ostudzone przekładać nią placki układając jeden na drugim, docisnąć
- Wierzchnią część ciasta wysmarować masą i świątecznie udekorować. Schłodzić