autor: Dorota Wowra, uczennica klasy II, Zespołu Szkół nr 1 w Żorach
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
szczypta soli
2 jajka
2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 gorzka ciemna czekolada
2 połówki brzoskwini z syropu
papilotki do muffinek
Wykonanie:
W jednym naczyniu roztrzepać trzepaczką mleko, olej, jajka i sól. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao. Czekoladę pokroić na małe kawałki, podobnie brzoskwinie. Do suchych składników wrzucić czekoladę, wymieszać i wlać mokre składniki, wsypać brzoskwinie i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg).
Do formy na mini-muffiny (12 szt.) włożyć papierowe papilotki, napełnić do połowy ciastem i piec ok. 25 minut. Składników wystarcza na ok. 34 mini-muffiny. Można je jeść na ciepło i na zimno. Dowolnie lukrować, polewać polewą lub sypać cukrem pudrem. Długo utrzymują świeżość w kolejne dni są wilgotniejsze.