autor: Paulina Walasek, uczennica klasy I w zawodzie piekarz, ZSZ Izby Rzemieślniczej w Rybniku
Czas Przygotowania: 1 godzina
Składniki:
15 dag masła lub margaryny
4 i 1/2 szklanki mąki
szklanka cukru
2 łyżeczki sody
3 jajka
5 łyżek mleka
3 łyżki miodu
Masa:
2 szklanki mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny
Etapy przygotowania:
Ciasto: masło siekamy z mąką, sodą i cukrem. Następnie dodajemy jajka, mleko i miód. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, a następnie dzielimy na 3 równe placki. Piec po kolei w 180°C, na rumiano.
Masa:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka roztrzepujemy z obiema rodzajami mąki, mieszamy i wlewamy powoli do gotującego się mleka. Zagotować razem i ostudzić. Margarynę lub masło należy utrzeć, dodając powoli ostudzoną masę. Masę należy wlać na powierzchnię ciasta, a następnie przykryć następnym ciastem i powtórzyć czynność, aż powstanie tytułowe ciasto miodowe.