Targi Cukiernicze, Piekarskie i Lodziarskie Sweettargi to największe wydarzenie branżowe na południu Polski, gromadzące co roku ponad 7 tysięcy zwiedzających z kraju i zagranicy. Kilkuset wystawców prezentuje maszyny, komponenty i wyroby gotowe, prowadząc ponadto specjalistyczne szkolenia, warsztaty i pokazy innowacji z branży.
Targi są dla producentów i rzemieślników unikalną okazją do wymiany doświadczeń oraz pozyskania nowych rozwiązań. Impreza od lat utrzymuje wysoki poziom merytoryczny – co potwierdzają Uczestnicy, zapraszając do współpracy mistrzów cukiernictwa, piekarnictwa i lodziarstwa, a także szkoły zawodowe.
Na targach, 16 marca o godzinie 14.00, odbędzie się Debata o rzemiośle piekarskim.
„Polskie rzemiosło piekarskie oparte na mące, wodzie i soli” – tak brzmi tytuł debaty, którą poprowadzą redaktor naczelna „Mistrza Branży” Natalia Aurora Ignacek oraz Mirosław Kurek, prezes Stowarzyszenia RZEMIEŚLNIK.
Od kilku lat powrót do tradycyjnego pieczywa na zakwasie i z czystą etykietą to coraz silniejszy trend, który wyrósł z potrzeb świadomego konsumenta poszukującego smaku i jakości. O szansach i zagrożeniach stojących przed piekarniami rzemieślniczymi z zaproszonymi gośćmi, wśród których znajdą się: Joanna Gwizdała, nauczycielka zawodu i technolog żywienia, propagatorka zdrowego odżywiania; Monika Styczek-Kuryluk, rolniczka, właścicielka gospodarstwa ekologicznego; Artur „Chlebek” Ziemacki, piekarz i działacz społeczny; Katarzyna Goławska, właścicielka piekarni Kuźmiuk w Lublinie; oraz Michał Wójcik „Misiek piekarz”, właściciel piekarni Młyn Olecko oraz działacz na rzecz zdrowego odżywiania wśród dzieci i młodzieży, porozmawiają prowadzący.
Prelegenci natomiast spróbują zdefiniować, czym jest rzemiosło, a także wskazać, dlaczego warto współpracować, zamiast konkurować z innymi przedsiębiorcami z branży. Oprócz tego w Strefie Rozmów i Debat podczas targów Mirosław Kurek poprowadzi dwie prelekcje: „Efektywne zarządzanie małą lub średnią piekarnią opierającą swoją produkcję o tradycyjne technologie i naturalne surowce zbożowe” oraz „Przewagi konkurencyjne produkcji piekarskiej opartej na naturalnych surowcach zbożowych zamiast gotowych mieszanek piekarskich i polepszaczy”. Podzieli się swoją wieloletnią praktyką managera piekarni rzemieślniczych oraz doświadczeniem w prowadzeniu audytów, które dają mu szeroki ogląd sytuacji branży piekarsko-cukierniczej w Polsce.
Wydarzenie odbędzie się dzięki wsparciu Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Teoria zostanie okraszona praktyką. Na stoisku Stowarzyszenia RZEMIEŚLNIK odbywać się będą pokazy wypieku pieczywa na zakwasie oraz oryginalnego sękacza.