Trenerzy: dr inż. technologii piekarskiej Krystyna Jarosz / Mistrz piekarski Józef Ziółkowski
Zapisy na szkolenie http://www.ashanti.pl/pl/szkolenia/atelier-sztuki-kulinarnej/item/697-ciasto-pszenne-bulki-chalki-i-rogale
Program szkolenia:
Dzień I
1. Zagadnienia teoretyczne
I Surowce w ciastach pszennych - co należy o nich wiedzieć?
- Mąka pszenna
- Pozostałe surowce i dodatki
- Znaczenie technologiczne poszczególnych surowców
II Metody prowadzenia ciast pszennych
- Metoda pośrednia dwu i trzy fazowa
- Metoda bezpośrednia
III Receptury na wyroby pszenne drobne
- Analiza receptury na ciasto pszenne zwykłe. Rodzaje bułek zwykłych
- Analiza receptury na ciasto pszenne wyborowe. Rodzaje bułek wyborowych
IV Przeliczanie receptur na różne ilości wyrobów
2. Część praktyczna
Sporządzanie ciasta
Kształtowanie wyrobów
Wypiek
Podsumowanie pierwszego dnia szkolenia
• Trudności technologiczne wynikające z jakości analizowanego surowca
• Zasady obowiązujące przy sporządzaniu oraz wypieku ciast pszennych.
• Ocena organoleptyczna wypieczonego pieczywa
Dzień II
1. Część teoretyczna
I Metody przygotowania ciast pszennych półcukierniczych
II Receptura na chałki i rogale
- Analiza receptury na ciasto pszenne półcukiernicze.
- Rodzaje wyrobów z ciasta półcukierniczego.
III Przeliczenia receptur na różne ilości wyrobów
IV Zasady projektowania wyrobów okolicznościowych
2. Część praktyczna
Sporządzanie ciasta
Kształtowanie wyrobów
Wypiek
Podsumowanie drugiego dnia szkolenia:
• Dyskusja
• Ocena organoleptyczna wypieczonego pieczywa