Dwudniowe intensywne szkolenie z cukiernictwa najwyższej próby prowadzone przez Mistrzynię Cukiernictwa Bożenę Sikoń.
Dwa dni wypełnione praktyczną wiedzą na temat smaków, kompozycji i technik nie wykorzystywanych wcześniej na innych szkoleniach. Jeśli chcesz uczyć się od najlepszych i stale rozwijać swoje umiejętności, koniecznie weź udział w tym szkoleniu.
Podczas szkolenia każdy uczestnik przygotuje:
Prostokątny tort pomarańczowo-czekoladowy składający się z:
- blatu kakaowego biszkoptowo-tłuszczowego,
- musu z czekolady deserowej,
- karmelizowanych pomarańczy z dodatkiem imbiru i płatków migdałowych,
- musu pomarańczowego z dodatkiem skórki pomarańczowej.
Udekorowany polewą pomarańczową, kulkami z musu anyżowego i elementem z czekolady z dodatkiem sezamu, skórki pomarańczowej i płatków migdałowych.
Okrągły tort herbaciano-owocowy składający się z:
- kruchego ciasta jaśminowego,
- musu z karmelu i marakui,
- podbitej galaretki z musu z owoców egzotycznych - marakui, kokosa, mango, pomarańczy i banana,
- orzechowego blatu makaronikowego.
Udekorowany polewą z dodatkiem herbaty Matcha, elementem z czekolady i bezikami.
Petit Choux - francuski chrupiący ptyś kakaowy nadziewany czekoladowym kremem patissiere.
Uczestnicy nauczą się przygotowywać:
- wkładki do tortów z musu na bazie owocowego purée,
- czekoladowe balaty biszkoptowo-tłuszczowe,
- orzechowy blat makaronikowy,
- dwa rodzaje ciast kruchych - jaśminowe i czekoladowe,
- naturalnie kolorowe polewy do tortów,
- mus czekoladowy na bazie kremu angielskiego,
- karmelizowane owoce,
- dwa kremy papatissiere: czekoladowy z rumem i pomarańczowy,
- elementy dekoracyjne z czekolady.