prowadzi: Thierry Ayel
Naucz się przygotowywać najprawdziwsze francuskie makaroniki! Thierry Ayel, mistrz cukiernictwa i szef kuchni, mieszkający i pracujący w Polsce, podzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą na temat tych pysznych malutkich ciasteczek.
Podczas sześciu godzin szkolenia, prowadzonego w języku polskim, poznasz sekrety doskonałego ciasta na makaroniki w dwóch wersjach smakowych oraz receptury aż czterech pysznych klasycznych kremów łączących te dwie słodkie mini bezy. Dowiesz się jak prawidłowo powinien przebiegać proces ich przygotowania. Poznasz warunki niezbędne aby makaroniki miały idealny kształt, wygląd i smak.
Makaroniki to małe, francuskie ciasteczka przypominające mini bezę, z wspaniałym kremowym nadzieniem pomiędzy dwoma chrupkimi skorupkami. Nie dość, że prezentują się naprawdę wyjątkowo, to w smaku są cudownie słodkie, chrupiące i bardzo kolorowe.
Rodowód pastelowych smakołyków wywodzi się z Francji, a pierwsze wzmianki o ciastkach z podobną strukturą można znaleźć już nawet w literaturze XIII wieku. Jednak dopiero 1830 cukiernicy wpadli na pomysł sklejenia dwóch ciasteczek słodkim aromatyzowanym kremem czy konfiturą o wymyślnym smaku. Receptura ta inspirowała wielu znanych cukierników regionalnych co spowodowało, że powstały makaroniki z Nancy, Amiens, Bouley i Saint Jean de Luz. W roku 1862 produkcją makaroników zajął się dom Laduree w Paryżu, który aż do dzisiaj jest najbardziej kultowym makaronikowym miejscem. na świecie. Te małe kolorowe cudeńka zdobywają popularność na całym świecie. Dlatego też chcemy, aby na stałe zagościły w Polsce.
Naucz się przygotowywać najprawdziwsze francuskie makaroniki! Thierry Ayel, mistrz cukiernictwa i szef kuchni, mieszkający i pracujący w Polsce, podzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą na temat tych pysznych malutkich ciasteczek.
Program
- Przygotowywanie ciasta na makaroniki w dwóch wersjach smakowych
- Prawidłowe szprycowanie makaroników
- Wypiekanie makaroników w odpowiednich warunkach
- Nauka przygotowywania dwóch różnych ganaszy czekoladowych
- Nauka przygotowywania dwóch kremów z dodatkiem owoców
- Łączenie makaroników kremami
Cena: 550 zł