prowadzi Agnieszka Klimczak
Nowe, całodniowe szkolenie, które będzie wspaniałym początkiem przygody ze stylem angielskim, niezależnie od kierunku, który wybiorą potem absolwenci.
Praktyczne szkolenie wprowadzające do wszystkich aspektów szeroko rozumianego stylu angielskiego, od obłożenia makiety tortu lukrem plastycznym po torty piętrowe i odręczne napisy. Obejmuje fundamentalne zasady pracy z lukrem plastycznym, informacje o jego różnych rodzajach i o różnicach w ich stosowaniu, a także o wykorzystaniu lukru królewskiego i wszystkich rodzajów barwników spożywczych. Pokazuje szeroki wachlarz możliwości dekoracji, jakie daje styl angielski i jego różne kierunki: od tortów klasycznych, dekorowanych lukrem królewskim, po nowoczesne i dekorowane kwiatami cukrowymi.
Uczestnicy szkolenia nauczą się:
- jak prawidłowo obłożyć tort lukrem plastycznym, niezależnie od jego kształtu (praca na makietach)
- jak i kiedy stosować różne rodzaje lukru plastycznego
- jak zbudować tort piętrowy bezpieczny w transporcie i wygodny przy krojeniu (oraz jak przygotować tort-makietę na wystawę lub konkurs)
- jak niewielkim nakładem pracy wykonać efektowne dekoracje (wstążki, kokardki, falbanki, tabliczki...)
- jak nadać powierzchni lukru plastycznego ciekawą fakturę i kiedy lukier z fakturą stosować
- jak wybrać i wykonać lukier królewski odpowiedni do dekoracji tortów w stylu angielskim
- jak dekorować lukrem królewskim trzema podstawowymi metodami: rysową, opadających linii i kontroli nacisku
- jak samodzielnie wykonać napis z lukru królewskiego o kroju pasującym do stylu dekoracji
- jakich rodzajów barwników spożywczych używać do jakich zastosowań (do barwienia lukru plastycznego, lukru królewskiego i malowania po powierzchni)
- jak używać rękawów i okrągłych końcówek dekoratorskich
- jak prawidłowo przygotować podkładkę pod tort (jaką wybrać, jak obłożyć ją lukrem plastycznym i udekorować wstążką)
Dowiedzą się:
- jakie są kierunki stylu angielskiego i czym się charakteryzują
- jakie rodzaje ciast wykonuje się w Wielkiej Brytanii i jak dostosować dekoracje z lukru plastycznego do smaków preferowanych w Polsce, tak by torty były nie tylko piękne, ale także pyszne
- jakie są zalety i wady dekoracji w stylu angielskim
- jaką funkcję pełnią składniki lukru plastycznego (przydatne podczas samodzielnej produkcji)
- jakie narzędzia i surowce będą potrzebne do rozpoczęcia przygody z kwiatami cukrowymi
- jak zaprojektować tort (nie tylko piętrowy) by stanowił spójną kompozycję
- jak wykończyć tort, by sprawiał wrażenie dopracowanego
- poznają narzędzia i techniki stosowane w różnych kierunkach dekoracji w stylu angielskim.
Szkolenie będzie wspaniałym początkiem przygody ze stylem angielskim, niezależnie od kierunku, który wybiorą potem absolwenci.
Osoby, które podejmowały już próby dekoracji tortów w stylu angielskim uzyskają odpowiedzi na nurtujące je pytania i nauczą się zapobiegać możliwym problemom.
Dla absolwentów poprzedniego szkolenia, pod tytułem "Styl angielski - szkolenie podstawowe", warsztaty będą utrwaleniem i rozszerzeniem zdobytej tam wiedzy i umiejętności.
Program
- wprowadzenie: podstawowe informacje o stylu angielskim i jego odmianach (torty klasyczne, nowoczesne i rzeźbione - tzw. 3D);
- informacje o zastosowaniach
- lukru plastycznego (uniwersalny, do modelowania, do bukietów i inne, gotowy i własnej produkcji),
- lukru królewskiego (różne rodzaje),
- barwników spożywczych (w płynie, proszku i paście/żelu),
- przekazywane w trakcie kolejnych etapów szkolenia;
- obkładanie lukrem plastycznym podkładki i atrap tortów w kształcie koła i kwadratu;
- nadawanie faktur powierzchni lukru plastycznego;
- "budowanie" tortów piętrowych i o podwójnej wysokości;
- barwienie lukru plastycznego;
- wykonywanie jadalnych wstążek i kokardek;
- przerwa;
- przygotowanie ozdobnej plakietki z falbanką (wprowadzenie do podstawowych technik stosowanych przy kwiatach cukrowych);
- przygotowanie i barwienie lukru królewskiego;
- ćwiczenie podstawowych technik pracy z lukrem królewskim (metoda opadających linii i kontroli nacisku, pisanie metoda rysową);
- wykonanie dekoracji i monogramu z lukru królewskiego;
- mocowanie wstążki wokół podkładki;
- zakończenie;
Cena 590 zł