Już samo patrzenie na nie powoduje często, że cieknie nam ślinka. Słodycze to, coś czemu trudno się nam oprzeć. Festiwal ma na celu zapoznanie się ze słodkościami z całego świata. Między innymi Grecji, Turcji, Hiszpanii, Włoch, krajów arabskich i innych.
Festiwal Słodyczy świata odbędzie się w dniach 5-7. grudnia 2014 r. w Warszawie.
Mamy nadzieję, że słodycze ukażą swoją różnorodność i bogactwo, zwłaszcza jeśli zrobimy przegląd z różnych stron świata. Każdy rejon ma swoje ulubione łakocie, są to m.in.: baklava, chałwa, sütlaç, khoi, laddu, rasagulla, dżelabi, tiramisu, to tylko zapowiedź niezwykłych słodyczy świata. Wśród nich nie brakuje polskich specjalności, takich jak: krówki, kukułki, irysy, pańska skórka i inne.
Polskie słodkości były też inspiracją dla innych krajów. Niewiele osób na świecie wie, że włoski przysmak panettone to nic innego jak zmodyfikowana nasza babka drożdżowa.
Na Festiwalu Słodyczy znajdzie się także i małe co nieco dla miłośników czekolady, której kult rozwinął się już w cywilizacji Majów, bo to właśnie w Meksyku zaczęto uprawiać kakaowce. Czekolada była tam ponad 3 tysiące lat temu ponoć napojem bogów i nowożeńców, a w Europie długo strzeżono jej słodkiego sekretu, który upowszechnił się wraz z powstaniem w XVII pierwszych kawiarni.
Zapraszamy na Festiwal, podczas którego goście zobaczą jak powstają słodycze i gdzie na każdego czekać będzie mnóstwo fantastycznych słodkości, gdyż na Festiwalu wystawią się najlepsi cukiernicy oraz producenci słodyczy z całego świata.
Wszystkie łasuchy – mali i dorosli – będą mogli też skorzystać z degustacji i samemu przekonać się, które z nich są najlepsze.
--------------
O Festiwalu
Celem tej inicjatywy jest promocja wszelkich słodkości, pokazania ich różnorodności i powszechności, na świecie w życiu człowieka. Festiwal będzie składał się z dwóch segmentów: jeden to prezentacja na ok. 40 stoiskach różnorodnych słodyczy takich jak cukierki, ciasta, przekąski, desery, lody, bakalie, tych krajowych jak i zagranicznych; drugi to żywe prezentacje, to laboratoria słodyczy.
Mówią co słodyczach, trzeba przypomnieć o umiarze i rozsądku w spożywaniu słodyczy, na co będą zwracać uwagę zaproszeni dietetycy i lekarze promujący zdrowy tryb życia.
Realizacją projektu będzie bezprecedensowa ekspozycja Słodyczy Świata, pozwalająca poznać nie tylko dzieje tego arcymiłego dodatku, ale też wszelkie jego odmiany występujące w różnych regionach świata. Przecież nie samym chlebem człowiek żyje.
Takie prezentacje to podkreślenie uniwersalnego charakteru słodyczy, który w znanej czy nieznanej nam dotychczas innej formie można znaleźć w każdym zakątku kuli ziemskiej zamieszkałym przez ludzi.
Odkąd istnieje pismo, wzmiankowano na temat słodyczy, toteż, dodatkowo, ich kultowa i kulturowo – symboliczna wartość jest nie do przecenienia. W różnych kulturach funkcję słodyczy pełnią inne wytwory bazujące na przetworzonych roślinach i cukrze z nich pochodzących. Chcemy pokazać ich jak najwięcej, bo egzotyka jest najciekawszym magnesem dla zwiedzających. A poprzez słodyczy jest okazja zaprezentowania kultury i atrakcji turystycznych Krajów – Wystawców.