Przygotuj się do zmian w znakowaniu żywności opakowanej i nieopakowanej. Poznaj obowiązkowe wymagania rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Sprawdź, jak nowe przepisy interpretuje Komisja Europejska.
Na szkoleniu, poza omówieniem obowiązkowych wymagań co do znakowania, przedstawimy dokumenty pomocnicze Komisji Europejskiej, ułatwiające stosowanie i interpretację nowego rozporządzenia, nad którymi trwają ostatnie prace.
Dokładne terminy szkoleń zostaną przedstawione po ukazaniu się oficjalnych dokumentów Komisji Europejskiej.
Termin szkolenia: 5 grudnia 2014 r.
Miejsce: Katowice
Koszty
Szkolenie wraz z lunchem i kawą
- 300 zł netto/1 os. przy zgłoszeniu w 1. terminie do 14.11.2014
- 400 zł netto /1 os. przy zgłoszeniu w 2. Terminie do 28.11.2014
- 250 zł netto/ 1 os. dla prenumeratorów „Mistrza Branży” w wersji drukowanej
- przy zgłoszeniu większej ilości osób proszę o kontakt z redakcją
PROGRAM SZKOLENIA:
CZĘŚĆ I – Opracowanie etykiety zgodnie z nowymi wymaganiami
1. Najważniejsze zmiany w znakowaniu, które wprowadza nowe rozporządzenie.
2. Omówienie danych wymaganych na etykiecie tj. ustalanie nazwy, wykaz składników, w tym składniki alergenne, substancje dodatkowe, ilościowa zawartość składników, kategorie składników, oraz pozostałe jak data minimalnej trwałości, dane producenta, kraj lub miejsce pochodzenia.
3. Przykłady etykiet poprawnie i błędnie opracowanych.
CZĘŚĆ II – Zasady znakowania żywności nieopakowanej
1. Wymagania znakowania żywności nieopakowanej – rozporządzenie 1169/2011.
2. Wymagania znakowania żywności nieopakowanej – przepisy krajowe.
3. Sposób udostępniania informacji o żywności nieopakowanej.
CZĘŚĆ III – Opracowanie tabeli wartości odżywczej na etykietę
1. Nowe zasady znakowania żywności wartością odżywczą.
2. Informacje obowiązkowe oraz dobrowolne.
3. Zbieranie informacji o zawartości składników odżywczych w produkcie.
4. Wykonywanie obliczeń wartości energetycznej.
5. Opracowanie tabeli wartości odżywczej.
6. Zaokrąglanie wartości liczbowych w tabeli – przewodnik KE.
7. Przykłady oznakowania obowiązkową i dobrowolną wartością odżywczą.
CZĘŚĆ IV - Pytania i dyskusje