11 grudnia br. Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Skoczowie organizuje 2. edycję konkursu „Ciasteczkowy zawrót głowy”. Konkurs ma na celu kultywowanie tradycji pieczenia ciasteczek cieszyńskich, integrację uczniów i nauczycieli z zaproszonych szkół powiatu cieszyńskiego oraz zachęcenie do kreatywności.
Tradycja pieczenia drobnych ciasteczek na Święta Bożego Narodzenia i ważne uroczystości wyróżnia Śląsk Cieszyński spośród innych regionów Polski i jest głęboko zakorzenionym zwyczajem. Malutkie, filigranowe, misternie zdobione wypieki były wykonywane pod wpływem czeskich czy austriackich tradycji kulinarnych. Często były to małe arcydzieła. Przepisy są do tej pory przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do wypieku powinno stosować się składniki tylko pochodzenia naturalnego, bez sztucznych dodatków. Jak nakazywał stary zwyczaj, ciasteczek powinno starczyć do Nowego Roku, co miało przynosić pomyślność na cały rok.
Pomysłodawcą konkursu jest Joanna Gwizdała, nauczycielka technologii cukierniczej w ZSTiO, która również pielęgnuje rodzime tradycje i jak podkreśla, chce zaszczepić je wśród uczniów.
Zaproszeni uczniowie będą mieli za zadanie przynieść po 3 rodzaje drobnych ciasteczek. Jury wybierze najlepsze ciasteczko pod względem wyglądu i smaku. Po ocenie przez jury wszyscy będą mogli spróbowania małych dzieł sztuki.