prowadzą: Bożena Sikoń, Tadeusz Branecki, Agnieszka Klimczak, Marcin Paździor
Pięciodniowe kompleksowe szkolenie dla osób planujących uruchomienie własnej pracowni tortów artystycznych lub podjęcie pracy w zawodzie dekoratora wyrobów cukierniczych. Warsztaty prowadzone przez Bożenę Sikoń, Tadeusza Braneckiego, Agnieszkę Klimczak oraz Marcina Paździora.
Pięciodniowe kompleksowe szkolenie dla osób planujących uruchomienie własnej pracowni tortów artystycznych lub podjęcie pracy w zawodzie dekoratora wyrobów cukierniczych. Warsztaty prowadzone przez Bożenę Sikoń, Tadeusza Braneckiego, Agnieszkę Klimczak i Marcina Paździora. Obejmują zagadnienia z zakresu dekoracji z cukrowych mas plastycznych, przygotowywania i dekoracji tortów i deserów, ręcznego wykonywania pralin oraz zasad organizacji małej pracowni cukierniczej.
Program szkolenia został opracowany tak, by zawierał praktyczną wiedzę potrzebną do rozpoczęcia pracy lub uruchomienia własnej działalności gospodarczej polegającej na wykonywaniu tortów artystycznych na zamówienie. Szkolenie prowadzą specjaliści na co dzień realizujący projekty w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, praktycy cukiernictwa i czekoladziarstwa.
Prowadzący dzielą się praktyczną wiedzą i odpowiadają na pytania uczestników. Multimedialna oprawa szkolenia pozwala na prezentację licznych przykładów tortów i deserów, wykonywanych wcześniej w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl oraz prezentowanych podczas światowych targów i wystaw. Założeniem szkolenia jest przekazanie jak najwięcej praktycznej wiedzy, przydatnej uczestnikom we własnej działalności.
Szkolenie może być refundowane przez Urząd Pracy
Program
Pięciodniowe kompleksowe szkolenie dla osób planujących uruchomienie własnej pracowni tortów artystycznych lub podjęcie pracy w zawodzie dekoratora wyrobów cukierniczych. Warsztaty prowadzone przez Bożenę Sikoń, Tadeusza Braneckiego, Agnieszkę Klimczak oraz Marcina Paździora.
Dzień 1. (poniedziałek)
Kwiaty cukrowe - róża
prowadzący: Tadeusz Branecki
- "komercyjne" kwiaty (szybkie metody wykonywania)
- kwiaty konkursowe do złudzenia przypominających naturalne
poznane techniki: wykonywanie kwiatów o zróżnicowanym stopniu trudności, z różnego rodzaju lukru plastycznego, z zastosowaniem drucików florystycznych i bez, stosowanie różnych rodzajów barwników
Modelowanie dekoracji - charakter i emocje (zwierzątka) - wstęp
prowadzący: Tadeusz Branecki
- zasady projektowania figurki
- zasady nadawania cech charakterystycznych
Dzień 2. (wtorek)
Modelowanie dekoracji - charakter i emocje (zwierzątka)
prowadzący: Tadeusz Branecki
- tworzenie i modelowanie kształtów
- nadawanie figurce cech charakterystycznych, aby wyrazić jej osobowość oraz uchwycić chwilowy nastrój m.in.: radość, smutek, złość lub grozę
Czekolada - praliny formowane
prowadzący: Marcin Paździor
- informacje o czekoladzie
- temperowanie czekolady
- zdobienie form
- wyrób korpusów do pralin w profesjonalnych formach
- wykonywanie ganaszy
poznane techniki: temperowanie czekolady, zastosowanie różnych rodzajów form do czekolady, dekorowanie pralin.
Dzień 3. (środa)
Biszkopty, kremy, elementy dekoracyjne
prowadzący: Bożena Sikoń
- omówienie wyposażenia zwiedzanie pracowni cukierniczej
- wypiek różnych rodzajów biszkoptów i blatów do tortów
- przygotowanie musów, kremów i mas do tortów i deserów
- przygotowanie elementów dekoracyjnych
Autorska Pracownia
prowadzący: Agnieszka Klimczak
- praktyczne wskazówki dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją cukierniczą
- podstawy zarządzania małą firmą/firmą rodzinną
- zasady organizacji pracowni tortów artystycznych
- wycena i dobór wagi tortów
Czwartek - dzień 4.
Składanie tortów i przygotowanie deserów na talerzu
prowadzący: Bożena Sikoń
- dekoracje czekoladowe
- przygotowanie nasączów do tortów
- wykonywanie deserów wielosmakowych
- aranżacja deserów na talerzu
- dekoracje czekoladowe
- składanie tortów i ich przygotowanie do dekorowania
Piątek - dzień 5.
Styl angielski
prowadzący: Agnieszka Klimczak
- przygotowanie projektu tortu
- omówienie smaku i dekoracji końcowego projektu
- obłożenie przygotowanego wcześniej tortu lukrem plastycznym
- podsumowanie informacji o materiałach i narzędziach, nowe zastosowania narzędzi
- prezentacja efektownych technik dekoratorskich
- aranżacja wcześniej wykonanych dekoracji na gotowym torcie
poznane techniki: metody pracy z lukrem plastycznym różnego rodzaju, różne elementy ozdobne, zastosowanie wykrawaczek, stempli, pistoletów do lukru, dekorowanie tortów w różnych kształtach, aranżowanie dekoracji.
Czas trwania: 46 godzin szkoleniowych (35 zegarowych)
Cena 2900 zł