Seminaria w ramach Podwieczorków z Akademią Mistrza
Cukiernik i piekarz, jak każdy producent żywności ma obowiązek przekazania konsumentowi rzetelnej informacji na temat swoich wyrobów. Większość przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 objęła branżę cukierniczą już dwa lata temu, natomiast w tym roku wchodzi w życie obowiązek podawania wartości odżywczej na wyrobach pakowanych. Wiele z tych przepisów nadal budzi szereg niejasności wśród rzemieślników.
Uczestnicy po szkoleniu będą:
- prawidłowo wyliczać zawartość składników odżywczych na 100 g produktu i znać służące do tego celu programy
- konstruować tabelę informacji wartości odżywczych
- wiedzieć które elementy informacji o wartości odżywczej są obowiązkowe, a które dobrowolne
- poprawnie konstruować wykaz składników, w tym składniki złożone
- znać zasadę przenoszenia i poprawnie znakować substancje dodatkowe
- wiedzieć w jakich sytuacjach podawanie ilości składników w ich wykazie jest konieczne
- prawidłowo deklarować alergeny na etykiecie
- wiedzieć na co zwracają uwagę inspekcje kontrolne
Dodatkowo w programie:
- możliwość wymiany doświadczeń z trenerem i innymi uczestnikami
- poczęstunek
23 czerwca Piotrów Trybunalski
29 czerwca Bydgoszcz
30 czerwca Poznań
Profil uczestnika:
Właściciel zakładu cukierniczego lub osoba odpowiedzialna za poprawność etykiet na wyrobach cukierniczych.
Trener
dr Agnieszka Szymecka – Wesołowska ekspert ds. znakowania żywności
Prawnik, wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j. (www.food-law.pl). Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i zagranicą. Trenerka prawa żywnościowego z wieloletnim doświadczeniem (przeprowadzonych kilkadziesiąt szkoleń dla pracowników firm spożywczych, a także przedstawicieli inspekcji urzędowej kontroli żywności). Redaktor naukowy i współautorka komentarzy do ustaw i rozporządzeń dot. bezpieczeństwa żywności.