Cukiernik i piekarz, jak każdy producent żywności ma obowiązek przekazania konsumentowi rzetelnej informacji na temat swoich wyrobów. Większość przepisów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 objęła branżę cukierniczą już dwa lata temu, natomiast w tym roku wchodzi w życie obowiązek podawania wartości odżywczej na wyrobach pakowanych. Wiele z tych przepisów nadal budzi szereg niejasności wśród rzemieślników.
Uczestnicy po szkoleniu będą:
- prawidłowo wyliczać zawartość składników odżywczych na 100 g produktu i znać służące do tego celu programy,
- konstruować tabelę informacji wartości odżywczych,
- wiedzieć które elementy informacji o wartości odżywczej są obowiązkowe, a które dobrowolne,
- poprawnie konstruować wykaz składników, w tym składniki złożone,
- znać zasadę przenoszenia i poprawnie znakować substancje dodatkowe,
- wiedzieć w jakich sytuacjach podawanie ilości składników w ich wykazie jest konieczne,
- prawidłowo deklarować alergeny na etykiecie,
- wiedzieć na co zwracają uwagę inspekcje kontrolne.
Dodatkowo w programie:
- możliwość wymiany doświadczeń z trenerem i innymi uczestnikami,
- poczęstunek.
Profil uczestnika:
Właściciel zakładu cukierniczego lub osoba odpowiedzialna za poprawność etykiet na wyrobach cukierniczych.