TEMAT SPOTKANIA: PRAWA I OBOWIĄZKI CUKIERNIKÓW I PIEKARZY WOBEC INSTYTUCJI NADZORU
Celem spotkania jest przekazanie i usystematyzowanie wiedzy na temat obowiązujących regulacji prawnych, praw i obowiązków organów nadzoru, zasad i zakresu prowadzenia kontroli przez poszczególne organy i ich kompetencji w tym zakresie.
Podczas szkolenia Uczestnicy zostaną również zapoznani z wymaganą dokumentacją, tak aby w praktyce umieli prowadzić cukiernie/piekarnie zgodnie z obowiązującymi przepisami i potrafili skutecznie przygotować się do kontroli ze strony poszczególnych organów nadzoru.
ZAKRES TEMATYCZNY SZKOLENIA
- Regulacje prawne dotyczące kontroli z uwzględnieniem zmian obowiązujących od
1 marca 2017 roku - Kontrola zewnętrzna i wewnętrzna w piekarni i cukierni, czyli o co musi zadbać piekarz/cukiernik w swoim zakładzie
- System HACCP w piekarni/cukierni, czyli jak wdrożyć i stosować system w praktyce
- Organy uprawnione do kontrolowania przedsiębiorcy, czyli kto, kiedy i w jakim zakresie może przeprowadzić kontrolę w piekarni/cukierni
- Dokumentacja, tryb i zakresy kontroli w przedsiębiorstwie. Prawa i obowiązki organów kontrolujących. Prawa i obowiązki cukierników/piekarzy wobec instytucji nadzoru
w przypadku:
- kontroli podatkowej,
- kontroli skarbowej,
- kontroli Państwowej Inspekcji Pracy (PIP),
- kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (SANEPID),
- kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS),
- kontroli Wojewódzkiej Inspekcji Ochrony Środowiska (WIOŚ),
- kontroli Inspekcji Handlowej (IH),
- kontroli Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS),
- kontroli Głównego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (GIODO);
TRENER:
Adriana Głuchowska – ekspert z wieloletnim doświadczeniem z dziedziny finansów publicznych oraz prawa pracy. Od lat zajmuje się opracowywaniem i wdrażaniem procedur w instytucjach sektora finansów publicznych oraz podmiotach prywatnych. Od 1998 roku przeszkoliła ponad kilkanaście tysięcy osób, przeprowadzając setki szkoleń. Współpracuje z największymi cukierniami i piekarniami na terenie całej Polski – jako niezależny ekspert i doradca biznesowy. Jako głos doradczy i ekspert na co dzień rozwiązuje nietypowe problemy z praktyki Przedsiębiorstw i Urzędów. Więcej informacji…
Dodatkowo w programie:
- możliwość wymiany doświadczeń z trenerem i innymi uczestnikami
- poczęstunek
Profil uczestnika:
Właściciel zakładu cukierniczego lub osoba odpowiedzialna za poprawność etykiet na wyrobach cukierniczych.
Miejsce i data szkolenia:
26.09.2017 Pałac w Myślęcinku, ul. Konna 10, Myślęcinek k. Bydgoszczy
27.09.2017 Hotel Wzgórze Toskanii, ul. Poznańska 35, Przeźmierowo k. Poznania
28.09.2017 Hotel Górski, Proszenie 1B, k. Piotrkowa Trybunalskiego
Godzina:
15:00 – 21:00