28 czerwca na Placu Gołębim we Wrocławiu można było rozsmakować się w wyjątkowych deserach i to wszystko za symboliczną cegiełkę, którą od razu można było wymienić na wybrany deser lub napój od najlepszych cukierni, kawiarni, lodziarni i herbaciarni w mieście.
Cały dochód ze sprzedaży wesprze utalentowanych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych na ul. Kamiennej 86 we Wrocławiu. Jest to też rewelacyjna promocja branży cukierniczej. Deserowy chillout.
Plac Gołębi wrocławskiego rynku zamienił się w wyjątkową i ogromną kawiarenkę z eleganckimi stołami, leżakami oraz muzyką. Najlepsze cukiernie, kawiarnie i lodziarnie z Wrocławia i okolic przygotowały 20.000 wspaniałych słodkich porcji deserowych - lodów, kaw i herbat oraz słonych przekąsek.
Co było w menu i kto je przygotował?
Podczas Deserowego Chillout’u była okazja spróbować trzech wyjątkowych deserów, które przygotował specjalnie na tę okazję zespół „Vroclinek” – crunche w pięciu wariantach, świeże truskawki w czekoladzie i oczywiście pralinki w piętnastu odsłonach.
Zespół „Tony” Krzysztofa Kobylańskiego przygotował coś naprawdę wyjątkowego, co skradło serca i podniebienia smakoszy - desery ze słodkiego mleka i panierowane orzeszki w czekoladzie.
Pracownia Cukiernicza „Pokruszone” zaserwowała swoje najsłodsze hity - tartaletki cytrynowe z bezą włoską i eleganckie monoporcje. Pracownia „Cimone” pokazała się z wytrawnymi włoskimi specjałami! Serniczki w różnych smakach oraz owocowy tort, ciasto snickers i jagodzianki serwowano z pracowni „Słodki Chłopak”. „Tu jest Słodko Simon COOKs” zaprezentował z kolei m.in. cramble cookie, red velvet z białą czekoladą, ptysiami z marakują i karmelem oraz cannoli pistacjowymi.
Cukiernia „Nanan” częstowała monoporcjami, makaronikami, tartaletkami oraz eklerami z kremem waniliowym. „Krasnolód” serwował lody w orzeźwiających kompozycjach a „Chmiel Kawa” swoją specjalność czyli kawę z chmielem i specjalną kawę inspirowaną szarlotką. Ponadto prezentowali się „Centrum Kawy i Herbaty – Herbaciarnia Targowa”, „Cimone Piccolo” i „Paloma Coffee & Roastery”.
Wrocławskie Śniadanie
Wyjątkowo było również podczas Wrocławskiego Śniadania na Bastionie Sakwowym. Tu można było spróbować wyjątkowych bajgli od „Cental Cafe” i pyszności od „Miło Mi na śniadanie”. Poczęstunki przygotowali również „Cafe Freska”, „ELEN food&friends”, „Lobster” oraz „Kasturi”.
Dzień 28 czerwca był wyjątkowo słodki we Wrocławiu od samego rana.
Fot. Anna Olszewska-Adamowicz