...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Bajgiel czołową słoną przekąską u The French Bastards

Bajgiel, choć ma korzenie polskie, uchodzi za przysmak, który udoskonaliła i spopularyzowała kuchnia i kultura amerykańska. Wydaje nam się, że tylko w Stanach Zjednoczonych zjemy bajgle doskonałe. Jednak inne kraje również z powodzeniem wykorzystują bajgla do przygotowania słonych przekąsek.

Francuska sieć piekarni The French Bastards, założona w 2018 roku przez Juliena Abourmada, Emmanuel Gunthera i Davida Abehsera, wprowadziła do swojej oferty kanapki na bazie bajgli. Marka ma 7 punktów w Paryżu i w Lille, gdzie można kupić rzemieślnicze bajgle z dodatkami. Dostępne są trzy rodzaje tych wypieków: z makiem, sezamem i z serem cheddar.  Jeśli chodzi o dodatki, z jakimi zjemy bajgle, to możemy spróbować przekąskę o nazwie  Chicken Melt, w skład której wchodzi bajgiel z sezamem, kurczak, majonez, sałata lodowa, a całość posypana jest serem Comté. Następna propozycje to Tuna Melt – skomponowany z bajgla z makiem, z tuńczyka z majonezem, z sałaty mesclun i tartego cheddara, Dinde Fumée – to z kolei bajgiel z cheddarem, z wędzonym indykiem, majonezem, pomidorami, sałatą mesclun oraz ze smażoną cebulką. The French Bastards nie rezygnuje także z kanapek na bazie rzemieślniczej bagietki, szynki dojrzewającej, pomidorów, rukoli, parmezamu i sosu pesto. 

Kim są The French Bastards?

The French Bastard to bardzo ciekawy koncept trzech francuskich przyjaciół, którzy postanowili założyć piekarnię trochę inną w stylu niż te klasyczne miejsca. Jak się można przekonać już sama nazwa piekarni jest oryginalna i dość szokująca, a o jej źródłach opowiadał jeden ze wspólników - Emmanuel Gunther.  Otóż u źródeł pomysłu była idea stworzenia piekarni takiej, która w zasadzie nie przypominałaby piekarni. I chyba się udało. Chcieli tchnąć w projekt ducha nowoczesności choćby w wystroju czy oczywiście w menu. Wchodząc do środka będziemy lekko zaskoczeni wystrojem i dodatkami. I nie poczujemy się, jak w tradycyjnej piekarni. 

A skąd nazwa, która wydaje się mało ułożona? Emmanuel przytoczył zabawną historię swojego wspólnika Juliena, który mieszkał w Australii pracując dla uznanego szefa kuchni i właśnie on ochrzcił go epitetem „the french bastard”. Słowa „bastard” jest dość obraźliwe, bo znaczy „bękart” lub w innym tłumaczeniu wulgarny przymiotnik, ale  tym przekleństwem, szef okazywał uznanie dla gorliwości i umiejętności utalentowanego Francuza, który świetnie sobie radził w kuchni. I tą prowokującą nazwę, przywołującą wspomnienia z Australii, założyciele postanowili wykorzystać. Za rewolucyjnym szyldem poszli także projektanci wnętrza projektując nowoczesny wystrój. Koncept bardzo dobrze przyjęł się na francuskim rynku. 

W przyjaznej atmosferze i w oryginalnej scenerii można zjeść świetne, wysokiej jakości wypieki i przekąski. Na opakowaniach widnieje napis „piekarnia założona wczoraj”, to tak trochę w kontrze to celebrowania piekarni pokoleniowych. To, co założone niedawno jest równie znakomite jak miejsca działające dziesiątki lat. Liczy się talent piekarzy i jakość składników!

W „The French bastards” sprzedaje się pieczywo, ciasta, drożdżówki i słone przekąski  wypiekane na bazie mąki ekologicznej, wysokiej jakości masła AOP Isigny Sainte-Mère i znakomitej czekolady Varlhony. Wszyscy trzej właściciele: Julien Abourmade, Emmanuel Gunthea i David Abehser mieszkali i pracowali zagranicą czerpiąc stamtąd inspiracje kulinarne i estetyczne. Sporo przepisów pochodzi także od babci jednego z założycieli. Ich koncept piekarniczy spotkał się z dużym uznaniem wśród smakoszy.

źródło oraz zdjęcie: KLIK!
K.Sz.

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji