...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Celebracja czekolady - Salon du Chocolat 2024 zakończony

Tradycyjnie na przełomie października i listopada w Paryżu odbyło się wielkie święto czekolady – Salon du Chocolat. To targi połączone z prelekcjami, konkursami i oryginalnym pokazem mody, gdzie misterne kreacje wykonane są także z czekolady.

Tegoroczna edycja, już 29 – ta, miała miejsce od 30 października do 3 listopada. To paryskie święto czekolady ściąga jesienią tłumy wystawców i smakoszy. Jedni degustują, inni rywalizują na najlepsze wypieki i desery. Za rok obchodzić będziemy jubileuszowy, 30 – ty Salon Czekolady. Jak to się stało, że powstały tego typu targi?

 


Romantyczna kolacja


Twórcami Salon du Chocolat są: Sylvie Douce i François Jeantet, miłośnicy czekolady, których randka blisko 30 lat temu zakończyła się nie tylko małżeństwem, ale także pomysłem, by nadać odpowiednią rangę rzemiosłu czekoladowemu i zorganizować targi. Na początku wydawało mi się to niedorzeczne – wspomina François. Jednak już rok później w 1995 roku przygotowali pierwszą edycję Salonu. – Stworzyliśmy targi czekolady, bo to produkt właściwie dostępny dla wszystkich, lubiany i konsumowany przez rzesze ludzi i zasługiwał na to, by mieć swoje wydarzenie – opowiada Sylvie. – W tamtym czasie, w latach dziewięćdziesiątych, nie było żadnego dużego eventu poświęconego właśnie czekoladzie – dodaje. Wtedy również coraz bardziej popularna stawała się produkcja czekolady rzemieślniczej i warto było wesprzeć tę branżę poprzez działania marketingowe i szerzyć wiedzę na temat wysokogatunkowej czekolady, która była i jest ważnym składnikiem we francuskim i światowym czekoladnictwie i cukiernictwie.

 



Konsolidacja środowisk


Przy okazji organizacji targów zaczęto konsolidować środowisko producentów czekolady, chocolatierów i cukierników. Starano się nie robić drastycznych podziałów na produkcję rzemieślniczą i przemysłową. Każdy coś wnosił do czekoladowego biznesu. W idei stworzenia „Salon du chocolat” wspierały Sylvie Douce i Françoisa Jeantet’a: Nestlé i Côte D’Or, czyli firmy produkujące czekoladę na skalę przemysłową, ale także wielkie nazwiska czekoladników/cukierników jak Robert Linxe z Maisona du Chocolat, Jean - Paul Hévin czy Pierre Hermé. W pomyśle chodziło nie tylko o konsolidację środowiska, ale także podniesienie prestiżu zawodu czekoladnika oraz pokazanie, że  czekoladnicy/cukiernicy/producenci ziaren kakao potrafią się spotykać i komunikować tworząc więzi, istotne zwłaszcza pomiędzy plantatorami a producentami. Kiedyś tylko przedstawiciele czekoladowych klanów francuskich rodzin takich jak Bonnat czy Bernachon wyjeżdżali na plantacje ziaren. Dziś jest to już powszechna praktyka, więc utrzymanie kontaktów nie stanowi problemu. Dzięki tym ścisłym relacjom można wspierać i wprowadzać w życie etyczną oraz zrównoważoną uprawę ziaren kakaowca. Sylvie Douce pokusiła się nawet o żart, że jedząc czekoladę wspieramy ekologię! Jak? Otóż uprawiając kakaowiec zapewnia się ochronę drzew z lasów tropikalnych, ponieważ kakaowce muszą rosnąć pod osłoną dużych drzew. Nie lubią wiatrów i ostrego słońca. Ewentualna wycinka drzew zniszczyłaby plantacje, tym samym pozbawiając konsumentów przyjemności jedzenia czekolady. Jest to więc motywacja, by uprawiając kakaowiec, a potem jedząc czekoladę chronić lasy tropikalne, niezbędne dla jego uprawy. 

 



Ekspansja na cały świat


„Salon du chocolat” nie zatrzymał się na Paryżu. Jest  wiele miejsc, gdzie odbywają się targi pod szyldem tego paryskiego. W 1998 roku zawitał on do Nowego Jorku i odniósł podobny sukces jak w Paryżu. Potem, od 2005 roku nastąpiła ekspansja na rynki azjatyckie, Ameryki Południowej i rzecz jasna także na rynki europejskie. Miasta, w których cyklicznie odbywają się święta czekolady to: Pekin, Szanghaj, Moskwa, Kair, Salvador de Bahia w Brazylii, Lima, Seul, Hong Kong, Bolonia, Kolonia, Zurich, Monako, Bruksela, Londyn, Marsylia, Cannes, Lyon, Tuluza, Bordeaux, Lille.

 


Edycja Salon du chocolat w 2024 roku


Tegoroczna edycja jak zawsze rozpoczęła się charytatywnym pokazem mody, w którym suknie zrobione były czekolady. Podczas targów rozegrano także konkursy np. po raz trzeci odbył się konkurs na  „Najlepszy Francuski Pain au chocolat”. Do konkursu stanęło 43 piekarzy/cukierników z całej Francji Metropolitalnej. Każdy z uczestników przedstawiał jury pięć sztuk pain au chocolat. Konkurs wymagał od nich znakomitego opanowania wypieku ciasta francuskiego, dzięki któremu pain au chocolat ma chrupiącą skórkę, ale miękki środek wypełniony suto czekoladą.

Jury, złożone z profesjonalnych piekarzy i osobowości francuskiej gastronomii, oceniało jak zawsze: stopień wypieczenia, wygląd zewnętrzny, połysk, smak, nadzienie, listkowanie i strukturę ciasta. Celem tego typu konkursów jest uznanie dla umiejętności rzemieślniczych - podkreślał Dominique Anract, przewodniczący Państwowej Konfederacji Piekarnictwa i Cukiernictwa. Konkurs na Najlepszy Pain au Chocolat we Francji wygrał Fabrice Pottier, piekarz z miejscowości  Marcoussis, w regionie Île-de-France. Drugie miejsce zająła Sophie Jullien z  Paryża, a trzecie Yvan Stork z Saint-Jean-les-Deux-Jumeaux. Drugim ważnym konkursem w ramach Salon du Chocolat był „Le Trophée National de la Pâtisserie Chocolaterie Française” (Narodowe Trofeum w zakresie Cukiernictwa i Czekoladnictwa Francuskiego). W chwili pisania tekst jeszcze nie ogłoszono laureatów. 

 


Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji