autor: AKO S.A.
Pyszne ciasto orkiszowo-piernikowe z cytrusową nutką smakową, przełożone delikatnym kremem i udekorowane dyniowo-pomarańczowo-cytrynową żelką.
RECEPTURA
Blat orkiszowy
750 g „Ciasta orkiszowego Babuni” AKO
230 g jaj
300 g oleju
190 g wody
Razem: 1470 g
Krem
400 g „Kremu budyniowego extra” AKO
1000 g mleka 3,2%
Razem: 1400 g
Żelka
1200 g nadzienia Dynia w pomarańczach
200 g „Balbiny cytrynowej” AKO
200 g wody
Razem: 1600 g
Blat Piernikowy
750 g „Ciasta piernikowego” AKO
260 g jaj
225 g oleju
75 g wody
Razem: 1310 g
Nadzienie czekoladowe
600 g „Nadzienia czekoladowego” AKO
WYKOŃCZENIE: żelka
500 g nadzienia Dynia w pomarańczach
250 g ” Balbiny cytrynowej” AKO
300 g wody
Razem: 1050 g
Razem surowce: 6830 g
Ubytki produkcyjne: 630 g
Masa gotowego produktu: 6200 g
Sposób wykonania
Składniki na blat orkiszowy mieszać na średnich obrotach przez 3 minuty, wyłożyć na blachę 60/40 i piec w 180oC przez około 15-17 min. Składniki na blat piernikowy wymieszać na średnich obrotach również przez 3 minuty, wyłożyć na blachę 60/40 piec i w 180oC przez około 15-17 min. Krem budyniowy połączyć z mlekiem i rozsmarować na wystudzonym blacie orkiszowym.
Żelka: stabilizator cytrynowy wymieszać z wodą, dodać nadzienie Dynia w pomarańczach i połączyć. Całość wylać na rozsmarowany krem.
Na żelkę wyłożyć wystudzony blat piernikowy i rozsmarować na nim nadzienie czekoladowe. Wykończenie: stabilizator cytrynowy rozpuścić w wodzie, połączyć z nadzieniem Dynia w pomarańczach, wylać na górę ciasta.