Co roku poczta francuska wypuszcza z okazji Walentynek znaczki prezentujące osiągnięcia cukierników znad Sekwany. W 2025 nawiązała współpracę z Maison Pierre Hermé.
Znaczki prezentują dwa flagowe desery znanego cukiernika: Ispahan i makaroniki z wykorzystaniem graficznego motywu serduszek. Ispahan to deser składający się z makaroników o smaku róży, takiego samego kremu (różany) plus dodatek malin i liczi. Natomiast makaroniki są popisowym produktem Pierre’a Hermé. Jak podkreślają francuscy dziennikarze tego typu znaczki to idealna współpraca filatelistyki i luksusowego cukiernictwa. Ciekawostką jest, że znaczki są delikatnie perfumowane zapachem róży.
Pierre Hermé to cukiernik pochodzący z Alzacji, który w 1998 roku założył własną manufakturę Dom Pierre’a Hermé. Zawodu uczył się u Gastona Lenôtre’a, następnie pracował w Fauchon i w Ladurée. W 2016 roku został wybranym Najlepszym Cukiernikiem na Świecie przez Akademię World’s 50 Best Restaurants. W tym samym roku magazyn Vanity Fair umieścił go na czwartym miejscu pośród 50, najbardziej wpływowych Francuzów na świecie. W 2021 znalazł się także na czwartym miejscu ulubionych francuskich przedsiębiorców według miesięcznika Forbes. Nazywany jest Picassem cukiernictwa
Znaczki będzie można kupić na poczcie w całej Francji od 27 stycznia 2025 roku.
K.Sz.