...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Czekoladowe upominki na Święta

Grudzień to czas, kiedy wyroby czekoladowe cieszą się dużym powodzeniem. Konsumenci kupują figurki, tabliczki, pralinki, czy kalendarze adwentowe. W ostatnich latach możemy w Polsce zaopatrzyć się w wyroby od producentów rzemieślniczych mając tym samym gwarancję, że słodkie upominki będą lepszej jakości i będą staranniej wykona

Czekoladowa galanteria rzemieślnicza może nie jest jeszcze u nas tak rozpowszechniona jak we Francji, ale nie jesteśmy już wyłącznie skazani na produkty przemysłowe. Alicja Lopes z domowej manufaktury Chocomalina już od listopada jest przygotowana na ten gorący czas w roku. W internecie i podczas warsztatów propaguje wiedzę o czekoladzie i zachęca do jej mądrej degustacji. – W mojej ofercie świątecznej znajdują się czekolady, bombeczki czekoladowe, lizaki dla dzieci, pomarańcze i śliwki w czekoladzie. Wszystkie produkty opieram na kuwerturach z dobrym i sprawdzonym składem z firm Callabaut lub Veliche – mówi. Alicja wykorzystuje również dodatki do czekolad stawiając na te naturalne jak bakalie, owoce kandyzowane, liofilizowane i orzechy. Jeśli chodzi o owoce to zawsze w okresie bożonarodzeniowym króluje pomarańcza i żurawina. Wychodząc naprzeciw gustom dzieci właścicielka Chocomaliny zrobiła wyjątek i zastosowała na wyrobach dla nich kolorowe posypki, czego na co dzień unika. Jest smakoszką ciemnej czekolady, jednak powoli przekonuje się i swoich klientów także do białej czekolady. Jak przyznaje w tym roku spod jej ręki wychodzi biała czekolada o aromatycznym smaku przypraw korzennych, dokładnie takich, jakie znajdują się w autorskiej mieszance, którą można u niej kupić. Mowa o przyprawie Pumpkin Spice i Piernikowej. Obie stworzyła według własnego pomysłu, bez dodatku cukru i innych, zbędnych wypełniaczy. – Doskonale nadają się nie tylko do wypieków, ale też do gorącej czekolady – przekonuje. Alicja ma w swojej ofercie również herbaty. Sama je komponuje, a Herbarta Bardzo Czekoladowa to jeden z jej flagowych produktów. W edycji zimowej ma ona dodatek pomarańczy, goździków i cynamonu. Z pewnością jest to niebanalny prezent – mówi. Hitem z pewnością będą w tym roku maleńkie, czekoladowe bombeczki, które są częścią świątecznego asortymentu.

Urocze pralinki Pawła

Pralinki Pawła Cieszko, właściciela manufaktury „Chocolatier Polska” po prostu budzą zachwyt. Kolorowe i precyzyjne, cudeńka – jak sam je nazywa. Nie ukrywa, że przygotowanie kolekcji zimowej to jego ulubiony czas w roku. – Stawiam na produkty, które pod każdym względem dają odczuć świąteczną atmosferę. Zapachy i smaki, które znam od dziecka, zamknięte w małych czekoladowych pralinkach sprawiają mi chyba równie wielką radość przy tworzeniu, co przy ich jedzeniu – mówi. W jego ofercie znajdują się praliny, tabliczki czekolady w eleganckich, świątecznych kartonikach oraz figurki: renifery i gwiazdorki w kilku rodzajach czekolady. W tym roku wprowadził do swojej sprzedaży kalendarze adwentowe – subtelne graficznie, w nie nachalnej kolorystce. Klient może sam skompletować sobie czekoladki, które mają znaleźć się w okienkach.

Paweł pracuje na wysokiej jakości czekoladowej kuwerturze z Belgii, Francji i Włoch. To jaki rodzaj czekolady wybierze: ciemną, mleczną, białą czy Ruby decyduje to, jakiego nadzienia będzie używał. W tym sezonie w kolekcji zimowej postawił na czekoladę mleczną i ciemną belgijską z Ekwadoru, urozmaica ten zestaw biała czekolada Nuit Blanche, czekolada Ruby z Callabaut oraz mleczna miodowa i karmelowa Gold. Jaki kształt pralinek możemy kupić w jego sklepie internetowym? – Wzorów świątecznych pralin mamy w ofercie całkiem sporo: piernikowe gwiazdki, świerkowe choinki, kokosowe bałwanki. Jeśli chodzi o kolory, to praliny utrzymane są w kolorystyce czerwieni, zieleni, bieli, z akcentami niebieskiego i żółtego, uzupełnione o pyszny, czekoladowy brąz – wymienia. Nie wyobrażam sobie także zestawu świątecznych smaków bez pralin wykonanych w oparciu o prawdziwy grzaniec na francuskim wytrawnym czerwonym winie z goździkami, pomarańczą i imbirem – dodaje. Przyprawy, jakie wykorzystuje w produkcji to oczywiście przyprawy korzenne, a także cytryna, mandarynka, śliwka, cynamon, anyż, świerk. – To wspaniałe smaki, które uświetniają całą kolekcję i zachwycają za każdym razem.

 

Czekoladki i draże master class

Patrząc na draże autorstwa kieleckiego chocolatiera Krzysztofa Zamczyka, właściciela firmy La Chocolic poczujemy się jak w paryskim, luksusowym butiku. Draże w niezwykle eleganckich opakowań nie mają nic wspólnego z drażami, które znamy z supermarketów. Do ich produkcji użyto wysokiej jakości kuwertury czekoladowej. Tworzy draże np. z liofilizowanych porzeczek oblanych czekoladą Ruby RB2 czy wiśniowo – chałwowe, także otulone czekoladą Ruby RB2. Krzysztof sprzedaje także kremy czekoladowe, które również mogą stanowić doskonały świąteczny upominek. Oprócz klasycznych kremów oferuje te o orzeźwiającym smaku np. czarnej porzeczki z truskawką czy miechunki z pomarańczą. Jego specjalnością są ręcznie robione praliny – dopracowane w każdym szczególe – podkreśla. W swojej stałej ofercie ma selekcję dziewięciu smaków, które łączą różnorodne profile – od soczystych owoców, po orzechowe czy takie klasyki jak karmel i kawa. Każda pralina to dla niego mała opowieść, zamknięta w aksamitnej czekoladzie – przekonuje. Na święta przygotowuje limitowane edycje produktów np. zestawy nietypowych czekolad. Pracuje na belgijskiej czekoladzie od marki Callebaut, którą bardzo ceni za najwyższą jakość i która zapewnia mu powtarzalność smaku produktu. – Dla mnie czekolada to nie tylko składnik – to fundament, na którym buduję smaki i estetykę moich wyrobów. Wykorzystuję różne rodzaje czekolad: białą, mleczną, deserową, a także innowacyjne warianty, takie jak Ruby i Gold. Ruby, z jej naturalnym rubinowym kolorem i intensywnie owocowym profilem, pozwala mi tworzyć desery, które są nie tylko smaczne, ale też piękne wizualnie. Gold z kolei, dzięki swojej karmelowej głębi dodaje wyrafinowania bardziej klasycznym kompozycjom – mówi właściciel La Chocolic. Stawia sobie za cel, by smak każdej jego pralinki zostawiał po sobie długie wspomnienie. W zasadzie komponuje smaki swoich pralinek. – Uwielbiam pracować z kontrastami jak i odcieniami danego smaku – mówi. Kremowa delikatność kokosa łączy się z subtelnym aromatem likieru Malibu, a słodka pomarańcza zyskuje wyrazistość dzięki rokitnikowi, który dodaje jej nuty świeżości – precyzuje.

Z kolei czekolada Ruby, która zawsze go fascynowała, idealnie współgra z truskawkami i chrupiącymi elementami, tworząc praliny zachwycające zarówno smakiem jak i wyglądem. Nie zapomina także o fanach karmelu i masła. Wykorzystuje do produkcji nadzienia orzechy laskowe i migdały, które dobrze sprawdzają się w połączeniu z czekoladą deserową. Pracuje z marakują i mango łącząc je z białą czekoladą oraz z pistacją i maliną, które najlepiej smakują z czekoladą karmelową. Tworzy praliny z kawą i likierem Bailey. Jak podkreśla, każdy ze smaków jest starannie przemyślany. Smaki to odpowiedź na to, czego oczekują moi klienci, czyli trochę klasyki, trochę innowacji i dużo pasji do detali.– Moje praliny mają być nie tylko słodką przekąską, ale też małym rytuałem, który dodaje odrobiny luksusu do codzienności.

Katarzyna Szarek

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki kształt tortu będzie modny w tym sezonie? Czy w piekarni można serwować drinki i koktajle? Co sprawia, że dubajska czekolada trafiła w upodobania konsumentów?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji