autor: Credin
Artykuł pochodzi ze styczniowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Receptura na 72 pączki
SKŁADNIKI
400 g Koncentratu Pączek 20%
2000 g mąki pszennej typ 550
500 g jaj
160 g drożdży
200 g margaryny 80%
700 g wody
PRZYGOTOWANIE
- Czas mieszania: 4 min na wolnych obrotach/6 min na średnich obrotach
- Fermentacja wstępna: 20 min
- Temp. ciasta: 26°C
- Naważka: 1650 g (55 g/1 szt.)
- Fermentacja końcowa: ok. 50 min (35°C, wilgotność 70%) + 5 min (osuszanie)
- Temp. smażenia: 180°C
- Czas smażenia: 3 min góra, 2 min dół, ponownie 1 min góra
- Dekoracja: Snow Sugar
Koncentrat Pączka 20% służy do łatwego i prostego przygotowania pączków.
Zalety:
- stała jakość,
- duża objętość pączka,
- równomierna, puszysta struktura miękiszu,
- gładka powierzchnia pączka,
- stabilna i ładna biała obwódka,
- zminimalizowane wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.