...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Dubajska czekolada prosto z polskiej manufaktury

Nadziewana tabliczka, z której wręcz wypływa pistacjowy ganache i charakterystyczne włoski ciasta kataifi to absolutny hit tego sezonu. Chocolatierzy na całym świecie produkują własną wersję dubajskiego specjału. Jednym z pionierów na polskim rynku jest manufaktura Beskid Chocolate.

Dubajska czekolada pistacjowa z dodatkiem ciasta kataifi to dowód na to, że tradycja może doskonale współgrać z nowoczesnym podejściem do cukiernictwa. A konsumenci na całym świecie uwielbiają nieoczywiste dodatki. A także pistacje. Jej fenomen polega na umiejętnym połączeniu bogatych smaków Bliskiego Wschodu z luksusowym designem. Oryginalna tabliczka pochodzi z Dubaju i została stworzona przez markę Fix Dessert Chocoltier. Choć ta istniała już od 2021 roku, dopiero w 2024 roku, wraz z premierą tabliczki “Can't Get Knafeh of It” zyskała światową sławę. To właśnie ta tabliczka czekolady sprawiła, że świat social mediów został dosłownie zdominowany filmikami i zdjęciami wypływającego nadzienia, którego bazą jest ganasz pistacjowy z dodatkiem cienko krojonego ciasta filo. To właśnie ciasto kataifi dodaje unikalnej chrupkości i lekko karmelowego posmaku całości.

 


Viralowa słodycz szybko stała się impulsem do działania pracowni czekolady na całym świecie. Także i polscy rzemieślnicy postanowili sprostać szaleńczym wręcz popytowi na dubajską czekoladę. Pierwszym producentem, który wypuścił tabliczki produkowane na bazie własnej czekolady z nadzieniem tworzonym od podstaw jest manufaktura z Węgierskiej Górki - Beskid Chocolate. 

Podobnie jak w oryginalnej wersji - nadzienie składa się w przeważającej mierze z samych pistacji. To pistacje tureckie  pierwszego gatunku tureckie, które wyróżniają się żywym zielonym kolorem. – Zostały uprażone bardzo delikatne, aby zachować ich charakterystyczny kolor, ale tak by wydobyć lekko smak prażonej pistacji – mówi właściciel marki,, Jan Woźniak. – Następnie ucierane były w melangerze na pastę. Potrzebowaliśmy około 8 godzin, aby uzyskać odpowiednią konsystencję bez żadnych dodatków. Następnie również od podstaw została przez nas przygotowana pasta sezamowa tahini z jasnego sezamu, również metodą rzemieślniczą od ziarna – mówi.

 


Propozycja Beskid Chocolate to mleczna czekolada o dość wysokiej zawartości kakao, bo 42%. W przyszłości pojawi się także dark milk 50% Madagaskar z plantacji Bejofo. A może i biała oraz ciemna opcja. 

- Produkcja tabliczek dubajskich wygląda podobnie do produkcji pralin czekoladowych. W pierwszej kolejności malujemy formy, używając do tego naturalnych barwników na bazie masła kakaowego. Następnie wylewamy korpusy i poddajemy je krystalizacji. Skrystalizowany korpus wypełniamy ganaszem pistacjowym. Robimy to przy użyciu z worka cukierniczego. Po równomiernym rozłożeniu ganaszu w korpusie zamykamy formy ponownie czekoladą. Po finalnej krystalizacji tabliczka jest gotowa do wyjęcia z formy i  zapakowania. 


Czekolada dubajska marki Beskid Chocolate kosztuje 49 zł i jest dostępna w sklepie stacjonarnym jak też online.

 


Bieżące wydanie czasopisma

Jaki kształt tortu będzie modny w tym sezonie? Czy w piekarni można serwować drinki i koktajle? Co sprawia, że dubajska czekolada trafiła w upodobania konsumentów?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji