Nina Métayer – najlepsza cukierniczka na świecie w 2023 roku otworzyła dwie piekarnie w rodzinnym La Rochelle. Tym samym spełniała swoje marzenie, by tam skąd pochodzi również stworzyć miejsce z świetnym pieczywem i ciastkami.
Nina Métayer zdobyła uznanie francuskich mistrzów cukiernictwa i sama stała się twarzą wysokiej jakości produktów piekarskich i cukierniczych. Od dawna marzyła, aby w miejscu swojego pochodzenia otworzyć piekarnie. W tym roku marzenie się spełniło. 16 listopada można było zacząć zaopatrywać się w pieczywo i słodkości w sklepie o nazwie „Fournil” przy Boulevard André Sautel 90 w dzielnicy Saint-Éloi. Właścicielka zadbała, żeby klienci czuli się w tym miejscu dobrze o każdej porze dnia i by można było tworzyć więzi między sprzedawcą a klientem. Drugi sklep Métayer w La Rochelle został otwarty przy Avenue Carnot 170 w dzielnicy Saint-Maurice i nazywa się „Chez Paillat”. Jak przyznała właścicielka : Zawsze wiedziałam, że pewnego dnia moja droga zawodowa połączy się z miastem, które jest bliskie mojemu sercu, czyli La Rochelle.
– Ze wzruszeniem wspominam tą młodą, szesnastoletnią dziewczyną, która po powrocie z Meksyku, marzyła, żeby nauczyć się wypiekać chleb, by podbić nim świat. Przypominam sobie ten dzień, tuż po maturze, kiedy weszłam do piekarni Denisa Barona na ulicy Carnot, który był moim pierwszym mistrzem, nauczył mnie zawodu, odkrył przede mną zapach zakwasu, pamiętam dźwięk wyjęcia chleba z pieca i radość w oczach klientów. Dziś jest moment wzruszający dla nas dwojga. To on przekazał mi klucze do swoich dwóch piekarni Chez Paillat , gdzie rozpoczęła się moja miłość do chleba i do Fournil, które staje się moim głównym atelier – opowiada Nina.
Wyroby Niny i jej zespołu można także kupić w Paryżu w galerii „Printemps du Goût” przy bulwarze Haussmann, a także w podparyskiej miejscowości Issy-les Moulineaux w Halles Biltoki (hala targowa).
K.Sz.