...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Gelato Poland 2025 - poznaj zwycięzców i zobacz fotorelację

22 marca w Katowicach odbyła się II edycja mistrzostw Gelato Poland – niezależnych mistrzostw Polski w lodach rzemieślniczych gdzie ambitni rzemieślnicy lodziarskiej branży mogli spróbować swoich sił w produkcji lodów.

II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025 odbyły się 22 marca 2025 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, w ramach 13. edycji targów Sweettargi. To prestiżowe wydarzenie zgromadziło najlepszych polskich lodziarzy, którzy rywalizowali o tytuł Mistrza Polski w lodziarstwie rzemieślniczym.

Uczestnicy zmierzyli się w dwóch głównych konkurencjach:​

  1. Przygotowanie lodów na zadany temat – konkurencja polegała na stworzeniu unikalnych smaków lodów, które były oceniane przez jury pod kątem techniki, smaku i kreatywności. Trudność polegała na tym, że uczestnicy dopiero w momencie wylosowania tematu, mogli na bieżąco skonstruować recepturę.

  2. Finał z "czarną skrzynką" – w tej rundzie uczestnicy otrzymali tajemnicze składniki, z których musieli przygotować lody, co sprawdzało ich zdolność do improwizacji i wykorzystania nieznanych produktów.​

Ponownie w jury zobaczyliśmy znane i cenione osobistości ze świata cukiernictwa - Tomasz Deker (przewodniczący jury mistrz świata, autor książki „Chleb”, założyciel Bakery by Tomasz Deker, legenda polskiego cukiernictwa), Kamil Szulc (szef Akademii Czekolady w Łodzi, złoty medalista MP w deserze talerzowym, pasjonat francuskiego cukiernictwa), Tomasz Korfel (mistrz cukiernictwa i piekarstwa z 33-letnim doświadczeniem, trener i właściciel firmy szkoleniowej „Pan Bajgiel”), Arkadiusz Natorski (mistrz klasyki i elegancji, Pastry Chef, szkoleniowiec, mentor wielu cukierników), oraz Adam Lubocki (zwycięzca poprzedniej edycji Gelato Poland 2024, mistrz lodziarstwa, zwycięzca Gelato Festival, innowator i technolog w Artisan, członek włoskiego elitarnego grona rzemieślników) i Rosario Nicodemo (Mistrz Świata – Gelato World Cup). Z powodu choroby nie dojechał Mieczysław Chojnowski (ekspert Akademii Mistrza, trener młodych talentów, specjalista od czekolady i karmelu, zwycięzca MŚ w Wiesbaden).

 


Jako obserwator z ramienia Associazione Italiana Gelatieri na mistrzostwa przyleciał Gianluca Montervino.

W mistrzostwach wystąpili:

  • LokoMotycze ze Stalowej Woli

  • Piekarnia Cukiernia Grzybki z Warszawy 

  • Besova – Kawiarnia z przyjemnością z Bolszewa 

  • Mleczna z Radomia

  • Gelato Studio z Gliwic 

Uczestnicy mieli do dyspozycji frezery pionowe Pastogel T 4-8 od InPlus dystrybutora Telme.

 


Podczas, gdy jury wybierało zwycięzców swoje kreacje lodowe zaprezentowali goście z Włoch z pomocą kolegów Szymona Wolańskiego (Słodka Chatka z Gostyni), Krzysztofa Kobylańskiego (Lodziarnia Tony ze Strzelina) oraz Piotra Lubockiego (Artisan z Kostrzynia nad Odrą)

Decyzją jury do finału zakwalifikowały się zespoły Gelato Studio i Besova – Kawiarnia z przyjemnością, które musiały stworzyć lody z wykorzystaniem składników Skyr (OSM Piątnica), Dziki Bez (Tłocznia Szymanowice), dowolna czekolada (Callebaut) – o składnikach wymaganych do użycia dowiedziały się w tym momencie co było znacznym utrudnieniem.

Kiedy drużyny przystąpiły do rywalizacji, zebrana publiczność w głosowaniu wybierała swojego zwycięzcę próbując wszystkich lodów z pierwszej rundy i decydowała, kto otrzyma Nagrodę Publiczności. W głosowaniu wygrała Mleczna z Radomia.

Runda finałowa zdecydowała, że zwycięzcą zawodów została Besova – Kawiarnia z przyjemnością. Po skończonych zawodach nastąpiło podziękowanie od organizatorów Gelato Poland i SweetTARGów dla:

Sponsorów głównych: Tony Bambino, Sempre, Tłocznia Szymanowice, Telme, Callebaut.

Sponsorów: Miran, Galago, Gastro Serwis Grzegorz Drużba, Stockmaier, Dimello, Winterhalter, Robot Coupe, AromaItalia, Szymon Sapieha szkolenia lodziarskie.

Partnerów: miasto Katowice, Stowarzyszenie Rzemieślnik, Polskie Stowarzyszenie Lodziarzy Rzemieślników, Lody by Szymon Sapieha, Artisan, Wytwórnia lodów z Kórnika.




Bieżące wydanie czasopisma

Wysmakowane fotografie Jakuba Wilczka, wypieczone zasięgi na social mediach, prawnicze porady w nazewnictwie i sekret idealnego eklerka.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji