22 marca w Katowicach odbyła się II edycja mistrzostw Gelato Poland – niezależnych mistrzostw Polski w lodach rzemieślniczych gdzie ambitni rzemieślnicy lodziarskiej branży mogli spróbować swoich sił w produkcji lodów.
II Mistrzostwa Polski na Lody Rzemieślnicze – Gelato Poland 2025 odbyły się 22 marca 2025 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, w ramach 13. edycji targów Sweettargi. To prestiżowe wydarzenie zgromadziło najlepszych polskich lodziarzy, którzy rywalizowali o tytuł Mistrza Polski w lodziarstwie rzemieślniczym.
Uczestnicy zmierzyli się w dwóch głównych konkurencjach:
-
Przygotowanie lodów na zadany temat – konkurencja polegała na stworzeniu unikalnych smaków lodów, które były oceniane przez jury pod kątem techniki, smaku i kreatywności. Trudność polegała na tym, że uczestnicy dopiero w momencie wylosowania tematu, mogli na bieżąco skonstruować recepturę.
-
Finał z "czarną skrzynką" – w tej rundzie uczestnicy otrzymali tajemnicze składniki, z których musieli przygotować lody, co sprawdzało ich zdolność do improwizacji i wykorzystania nieznanych produktów.
Ponownie w jury zobaczyliśmy znane i cenione osobistości ze świata cukiernictwa - Tomasz Deker (przewodniczący jury mistrz świata, autor książki „Chleb”, założyciel Bakery by Tomasz Deker, legenda polskiego cukiernictwa), Kamil Szulc (szef Akademii Czekolady w Łodzi, złoty medalista MP w deserze talerzowym, pasjonat francuskiego cukiernictwa), Tomasz Korfel (mistrz cukiernictwa i piekarstwa z 33-letnim doświadczeniem, trener i właściciel firmy szkoleniowej „Pan Bajgiel”), Arkadiusz Natorski (mistrz klasyki i elegancji, Pastry Chef, szkoleniowiec, mentor wielu cukierników), oraz Adam Lubocki (zwycięzca poprzedniej edycji Gelato Poland 2024, mistrz lodziarstwa, zwycięzca Gelato Festival, innowator i technolog w Artisan, członek włoskiego elitarnego grona rzemieślników) i Rosario Nicodemo (Mistrz Świata – Gelato World Cup). Z powodu choroby nie dojechał Mieczysław Chojnowski (ekspert Akademii Mistrza, trener młodych talentów, specjalista od czekolady i karmelu, zwycięzca MŚ w Wiesbaden).
Jako obserwator z ramienia Associazione Italiana Gelatieri na mistrzostwa przyleciał Gianluca Montervino.
W mistrzostwach wystąpili:
-
LokoMotycze ze Stalowej Woli
-
Piekarnia Cukiernia Grzybki z Warszawy
-
Besova – Kawiarnia z przyjemnością z Bolszewa
-
Mleczna z Radomia
-
Gelato Studio z Gliwic
Uczestnicy mieli do dyspozycji frezery pionowe Pastogel T 4-8 od InPlus dystrybutora Telme.
Podczas, gdy jury wybierało zwycięzców swoje kreacje lodowe zaprezentowali goście z Włoch z pomocą kolegów Szymona Wolańskiego (Słodka Chatka z Gostyni), Krzysztofa Kobylańskiego (Lodziarnia Tony ze Strzelina) oraz Piotra Lubockiego (Artisan z Kostrzynia nad Odrą)
Decyzją jury do finału zakwalifikowały się zespoły Gelato Studio i Besova – Kawiarnia z przyjemnością, które musiały stworzyć lody z wykorzystaniem składników Skyr (OSM Piątnica), Dziki Bez (Tłocznia Szymanowice), dowolna czekolada (Callebaut) – o składnikach wymaganych do użycia dowiedziały się w tym momencie co było znacznym utrudnieniem.
Kiedy drużyny przystąpiły do rywalizacji, zebrana publiczność w głosowaniu wybierała swojego zwycięzcę próbując wszystkich lodów z pierwszej rundy i decydowała, kto otrzyma Nagrodę Publiczności. W głosowaniu wygrała Mleczna z Radomia.
Runda finałowa zdecydowała, że zwycięzcą zawodów została Besova – Kawiarnia z przyjemnością. Po skończonych zawodach nastąpiło podziękowanie od organizatorów Gelato Poland i SweetTARGów dla:
Sponsorów głównych: Tony Bambino, Sempre, Tłocznia Szymanowice, Telme, Callebaut.
Sponsorów: Miran, Galago, Gastro Serwis Grzegorz Drużba, Stockmaier, Dimello, Winterhalter, Robot Coupe, AromaItalia, Szymon Sapieha szkolenia lodziarskie.
Partnerów: miasto Katowice, Stowarzyszenie Rzemieślnik, Polskie Stowarzyszenie Lodziarzy Rzemieślników, Lody by Szymon Sapieha, Artisan, Wytwórnia lodów z Kórnika.