...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Jedyna w Polsce bread sommelierka!

Aleksandra Bednarek jest jedyną w Polsce Certyfikowaną Sommelierką Chleba. Jak udało się jej zdobyć ten tytuł? Jakie wymagania musiała spełnić przed komisją go przyznającą? I jakimi umiejętności może aktualnie się poszczyć?

Na całym świecie jest zaledwie 258 Certyfikowanych Sommelierów Chleba (Certified Bread Sommelier), w tym 250 osób w krajach niemieckojęzycznych. Aleksandra Bednarek jest absolwentką pierwszego rocznika sommelierów międzynarodowych. 10 września, po roku nauki, obronie pracy i serii wymagających  ustnych i pisemnych egzaminów, z 12 osób kurs ukończyło i tytuł otrzymało ośmioro studentów. Kobiet w tym zawodzie jest na całym świecie zaledwie 12. 

Tytuł ten jako jedyna nadaje państwowa szkoła piekarnictwa w Niemczech - Akademie Deutsches  Bäckerhandwerk Weinheim. Sommelier chleba to nowy zawód, pierwszy kurs (niemieckojęzyczny) miał miejsce w 2015 roku. Zawód ten wciąż się rozwija, a możliwości są nieograniczone: od prowadzenia piekarni, poprzez organizację wydarzeń kulturalnych związanych z chlebem, prezentacje nowych wypieków, współpracę z restauracjami, producentami win i innych napojów, czy też serów i innych produktów, które podajemy z chlebem, po szeroko zakrojoną edukację chlebową.Sommelier chleba jest przede wszystkim ambasadorem chleba. Zawód ten ma na celu wspieranie chleba i piekarni rzemieślniczych, wyniesienie chleba ponad codzienność.

 

Przypomnienie, że to coś więcej niż tylko standardowy dodatek do zupy. Sommelier chleba zajmuje się jego PR. Jest łącznikiem, brakującym dotąd ogniwem pomiędzy piekarzem rzemieślnikiem i jego chlebem. a konsumentem. Sommelier chleba potrafi wreszcie nie tylko taki chleb zaprezentować czy opisać, ale również go upiec. - Świat rzemieślniczego chleba ma do zaoferowania nie mniej (można by argumentować, że nawet więcej) niż świat ekskluzywnych win - mówi Aleksandra Bednarek.

Aleksandra Bednarek pochodzi z Łodzi, a obecnie mieszka w Kalifornii, gdzie prowadzi małą piekarnię rzemieślniczą (cottage bakery) na potrzeby lokalnej społeczności. - Chleb to dla mnie po prostu życie. Centrum stołu rodzinnego. Lubię też mówić, że chleb jest kobietą - deklaruje.

Bieżące wydanie czasopisma

Masa makowa i marcepanowa do ciast i nie tylko. Wszystko o migdałach. Wigilijny chleb, czyli opłatek. Jak planować pracę, by zapobiec przedświątecznej gorączce.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji