Autorka niezwykłej książki o regionalnych ciasteczkach przenosi czytelników w świat smaków, zapachów i tradycji. Jej najnowsza publikacja to hołd dla słodkiego dziedzictwa Śląska Cieszyńskiego oraz krajów sąsiednich – Czech, Austrii i Niemiec.
Takiej publikacji na rynku dawno nie było! Książka podejmuje temat regionalnych ciasteczek, okraszona jest pięknymi zdjęciami oraz bogata w tradycyjne receptury. Materiały były zbierane przez autorkę pieczołowicie przez wiele lat. To ponad 130 przepisów pochodzących nie tylko ze Śląska Cieszyńskiego, ale również z Czech, Austrii i Niemiec. Czytelnik znajdzie tu historię ciasteczek cieszyńskich, pierników i niektórych wybranych ciasteczek. A także rodzinną opowieść samej autorki. Joanna Gwizdała to technolog żywności oraz nauczycielka przedmiotów zawodowych w branży gastronomicznej i cukierniczej z wieloletnim stażem. Jest też organizatorką wydarzeń branżowych, a przede wszystkim pasjonatką oraz propagatorką zdrowego stylu odżywiania i pielęgnowania rzemiosła. Również aktywna członkini Stowarzyszenia Rzemieślnik, autorka wielu tekstów publikowanych w „Mistrzu Branży”.
– Pamiętam, że już kiedy byłam dzieckiem zawsze w święta i ważne uroczystości rodzinne babcia, ciocie piekły ciasteczka. Na Śląsku Cieszyńskim tradycja ta bardzo jest mocno zakorzeniona. Chciałam ocalić od zapomnienia receptury tych ciasteczek, mam nadzieję, że dzięki tej książce kultywowanie ich pieczenia przetrwa. Do pisania zabierałam się ok. 10 lat. Tyle mniej więcej trwało zbieranie przepisów, analiza receptur. Ostatecznie do sfinalizowania tego przedsięwzięcia namówiła mnie Izabela Greń z Manufaktury Smaku w Brennej. Lubię większość ciasteczek, bo trzeba do nich włożyć serce i dobre składniki, dlatego są smaczne. Gdybym miała wskazać jedne ulubione, byłyby to orzeszki. Pamiętam, jak za dziecka marzyłam o foremkach na orzeszki. Musiałam pożyczać je od cioci. W końcu kupiłam takie foremki w Czechach, korzystam z nich do dziś, mam do nich wielki sentyment – podkreśla autorka niezwykłej publikacji.