...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MW

Koronki krok po kroku

Szukając inspiracji, możemy natknąć się na rozwiązania mające swoje korzenie w kulturze ludowej. Ażurowe dzieła sztuki, czyli mozolnie plecione nitki, stały się inspiracją do stworzenia techniki dekoracyjnej tortów, ciast, lodów, a nawet pieczywa. Dowiedz się, jak wykonać koronki i na co zwrócić szczególną uwagę.

     
 

Artykuł pochodzi z lipcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Dzień wcześniej przygotowujemy masę SugarVeil. Do 142 g proszku wlewamy 125 g wrzącej wody. Całość mieszamy, tak aby proszek wchłonął wodę, i ubijamy na wysokich obrotach przez 4 minuty. Po ubiciu naczynie z masą przykryć folią. Przechowywać w naczyniach metalowych lub szklanych.

Wykonanie koronek:

1. Bezpośrednio przed użyciem ręcznie przemieszaj gotową masę przez minutę. Nałóż porcję na matę silikonową.

2. Za pomocą skrobki dekoratorskiej rozprowadź masę SugarVeil w każdym kierunku: wzdłuż, w poprzek i po przekątnej. Gwarantuje to dokładne wypełnienie formy bez pęcherzyków powietrza. Każdy ruch wykonuj w sposób ciągły.


3. Gdy forma silikonowa jest już dokładnie wypełniona, za pomocą wilgotnej szmatki usuń nadmiar masy SugarVeil ze skrobki dekoracyjnej. Po czym czystą skrobką jednym ruchem usuń nadmiar masy z maty silikonowej.

4. Na wszystkich matach SugarVeil, w celu uzyskania kontrastowego koloru, należy nanieść drugą zabarwioną warstwę, gdy pierwsza warstwa jest częściowo ustabilizowana (przy dotknięciu nie klei się do palca).

5. Drugą zabarwioną warstwę SugarVeil nałóż za pomocą skrobki dekoracyjnej. Rozprowadź ją cienką warstwą na całym obszarze maty. Oczyść nadmiar masy, tworząc około 5 mm margines. Ułatwia to wyjmowanie masy z maty silikonowej.

6. Pozostaw wypełnioną matę silikonową na całą noc. Jest to zalecana metoda do stabilizowania masy SugarVeil. Jeśli wymagany jest szybszy czas stabilizacji lub wilgotność powietrza przekracza 50%, ułóż wypełnioną matę na blachę piekarniczą i wsadź do nagrzanego do 30°C piekarnika. Aby zapewnić równomierną stabilizację masy, od czasu do czasu obracaj blachę. Zapiekaj do 50 min. Całość wystudź.

7. W stałej temperaturze pokojowej oraz wilgotności powietrza 40% masa
SugarVeil stabilizuje się do 3 godzin.


8. Aby wyjąć masę SugarVeil z maty, należy delikatnie podważyć fragment masy, po czym odwracamy matę wzorem do stołu. Za pomocą skrobki dekoracyjnej przytrzymujemy już wyjętą masę SugarVeil i delikatnie przesuwamy matę silikonową o kilka centymetrów. Czynność tę powtarzamy do całkowitego wyjęcia masy z maty.

9. Za pomocą nożyczek możemy wycinać z gotowej masy elementy dekoracyjne.


10. Wykonane dekoracje mogą być malowane barwnikami pyłkowymi zmieszanymi z alkoholem oraz za pomocą aerografu. Doskonale trzymają się powierzchni schłodzonych, wilgotnych. Gdy powierzchnia jest sucha, należy zwilżonym wodą palcem nanieść na dekorację niewielką ilość wody. Bardzo dobrze prezentuje się na wyrobach cukierniczych, lodach, pieczywie itd.

Odwiedź www.youtube.com/sugarveil aby poznać inne techniki.

 

 

Ważne wskazówki

Upewnij się, czy przed użyciem mata jest całkowicie sucha. Aby ją wysuszyć, połóż ją na blachę do pieczenia i wsadź na chwilę do nagrzanego do 175°C piekarnika. Zanim nałożysz masę, po wyjęciu z piekarnika pozostaw matę do całkowitego wystygnięcia.

Aby przyspieszyć schnięcie, matę z wylaną masą połóż na blachę i wstaw do piekarnika z temperaturą maksimum 135°C. Sprawdzaj masę, aby jej nie przesuszyć. Przed wyjęciem masy z formy doprowadź całość do całkowitego wystudzenia.

Jeśli chcesz użyć ciemnego barwnika w proszku, należy połączyć barwnik z suchą mieszanką SugarVeil przed dodaniem wody.

Gdy korzystamy z barwników żelowych lub wodnych, należy bardzo delikatnie przesmarować matę olejem sojowym. Delikatnym ręcznikiem należy przetrzeć matę, po czym za pomocą pędzla ruchem kolistym nanosić barwnik. Następnie nanieść masę SugarVeil. Nie stosować oleju w aerozolu.

Kiedy używasz grzebienia dekoracyjnego, uważaj, aby masa SugarVeil dokładnie wypełniała jego nacięcia. Gwarantuje to uzyskanie pełnego efektu.

Jeśli chcesz otrzymać fragment wzoru z maty silikonowej, wypełnij interesujący cię fragment. Za pomocą delikatnego wilgotnego ręcznika owiniętego wokół palca usuń nadmiar wypełnienia. Upewnij się, czy mata nie zawiera wilgoci.

Jeśli wypełnioną masą matę lub już wyjętą z formy masę chcesz użyć później, odwróć matę (wypełnieniem w dół) lub włóż do worka strunowego. Utrzymuje to plastyczność masy.

Pamiętaj – matę odrywaj od wzoru, nigdy odwrotnie.

Wypełnione formy i gotowe dekoracje trzymaj z dala od światła słonecznego.
– W temperaturze pokojowej masa pozostaje dłużej plastyczna oraz znacznie wydłuża się proces schnięcia wypełnionych form. Zwróć uwagę na wilgotność powietrza.

Do czyszczenia maty używaj tylko czystej wody. Nie wolno używać ostrych przedmiotów. Mata jest odporna na wysoką temperaturę do 350°C. Zawsze podgrzewaj ją na blasze piekarniczej.  


Dystrybutor PH Bayard

41-500 Chorzów, ul. Lompy 13
Tel:. 32 241 65 13, 249 32 81
bayard@bayard.pl
www.bayard.pl

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj nowe trendy, takie jak kakao ceremonialne, zainspiruj się recepturami finalistów Mistrzostw Polski na Pralinę, dowiedz się jak tworzyć praliny.

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji