Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim ze święconką oraz z kwiecistymi stroikami, z których najbardziej lubię żonkile. Tym razem połączyłam wielkanocny stroik z popiersiem figurki – proponuję dodać do niego nieskomplikowane kwiatki.
Podobne artykuły
Papierowe czaryDekorowanie z masą cukrową, kremem maślanym i adrenalinąListopadowy Mistrz BranżyPonieważ w zamyśle mają one przylegać bezpośrednio do dekoracji, wykonanie pracochłonnego żonkila, w którym każdy płatek i liść osadzone są na osobnym druciku, nie jest konieczne. Szczególnie że to kwiaty w wersji mini, więc przygotowanie ich ma zająć niewiele czasu.
Potrzebujesz:
• masy cukrowej do modelowania kwiatów,
• żółtego barwnika do zabarwienia masy,
• czerwonego barwnika w proszku do cieniowania,
• drucików i pręcików florystycznych,
• taśmy florystycznej,
• maty do modelowania kwiatów,
• narzędzia kulkowego,
• drewnianych patyczków.
Do wykonania trawy i liści wykorzystałam papier waflowy o rozmiarze 0,27.
1. Na początku oplotłam figurkę papierem waflowym imitującym liście. Tak pocięte elementy w różnych odcieniach sklejam ze sobą. Tym razem użyłam drukowanych na zielono kartek, które następnie delikatnie pocieniowałam.
2. Niewielki kawałek masy nałóż na okrągłą końcówkę pędzla, a następnie drugą końcówką zagnieć element dokoła, tak aby nadać strukturę.
3. Delikatnie wywiń krawędzie, zgniatając palcami i tworząc kształt kielicha.
4. Drewnianym patyczkiem lub drobnym narzędziem typu „pazur” nadaj strukturę w środku, aby powstały prążki biegnące do wewnątrz.
5. Wykonaj wszystkie poprzednie kroki, ale w różnych wielkościach.
6. Użyj wykrawaczki w podobnym kształcie i powycinaj po dwa elementy na kwiatek. Następnie nadaj im kształt za pomocą narzędzia kulkowego, pocieniając krawędzie.
7. Podobnie jak na czwartym zdjęciu nadaj płatkom strukturę prążków.
8. Złóż dwa zestawy płatków tak, aby nie nachodziły na siebie końcówkami, a następnie dodaj kielich, przyklejając go na odrobinę wody.
9. Drugim sposobem wykonania kształtu podobnego do płatów żonkila jest przygotowanie pojedynczych łezek, które również pocieniamy na brzegach oraz nadajemy strukturę.
10. Sklej ze sobą wszystkie płatki, układając pierwsze trzy na nieprzywierającej podstawie i następne trzy przyklejając od środka pomiędzy dolnymi płatkami.
11. Doklej kielich, a następnie przekłuj na wylot w samym środku. W zależności od wielkości użyj wykałaczki lub patyka do szaszłyków.
12, 13. Przygotuj pręciki florystyczne (kilka sztuk), a następnie zegnij w połowie i przełóż cienkim drucikiem.
14. Owiń taśmą florystyczną, zostawiając ok. 1 cm (w zależności od proporcji) od zakończenia pręcików.
15. Krawędzie kielicha pocieniuj pudrowym barwnikiem. Rozchyl pręciki na boki, a następnie przełóż przez kwiatek.
Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – w nowym cyklu artykułów Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze https://www.facebook.com/angelika.chwyc , podzieli się z Wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.
Światowej klasy ekspertka zaprezentuje:
- autorskie techniki dekorowania,
- ciekawe eksperymenty z surowcami,
- niezbędne narzędzia i akcesoria, które ułatwiają pracę dekoratorom.