...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć. Wielkanocny twist: żonkil

Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim ze świę­conką oraz z kwiecistymi stroikami, z których najbardziej lubię żonkile. Tym razem połączyłam wielkanocny stroik z popiersiem figurki – proponuję dodać do niego nieskomplikowa­ne kwiatki.

Ponieważ w zamyśle mają one przylegać bezpośrednio do dekoracji, wykonanie pracochłonnego żonkila, w którym każdy płatek i liść osadzone są na osobnym druciku, nie jest konieczne. Szczególnie że to kwiaty w wersji mini, więc przygotowanie ich ma zająć niewiele czasu.

Potrzebujesz:
• masy cukrowej do modelowania kwiatów,
• żółtego barwnika do zabarwienia masy,
• czerwonego barwnika w proszku do cieniowania,
• drucików i pręcików florystycznych,
• taśmy florystycznej,
• maty do modelowania kwiatów,
• narzędzia kulkowego,
• drewnianych patyczków.


Do wykonania trawy i liści wykorzystałam papier waflowy o roz­miarze 0,27.



1. Na początku oplotłam figurkę papierem waflowym imitującym liście. Tak pocięte elementy w różnych odcieniach sklejam ze sobą. Tym razem użyłam drukowanych na zielono kartek, które następnie delikatnie pocieniowałam.


2. Niewielki kawałek masy nałóż na okrągłą końcówkę pędzla, a następnie drugą końcówką zagnieć element dokoła, tak aby nadać strukturę.


3. Delikatnie wywiń krawędzie, zgniatając palcami i tworząc kształt kielicha.


4. Drewnianym patyczkiem lub drobnym narzędziem typu „pazur” nadaj strukturę w środku, aby powstały prążki biegnące do wewnątrz.


5. Wykonaj wszystkie poprzednie kroki, ale w różnych wielkościach.


6. Użyj wykrawaczki w podobnym kształcie i powycinaj po dwa elementy na kwiatek. Następnie nadaj im kształt za pomocą narzędzia kulkowego, pocieniając krawędzie.


7. Podobnie jak na czwartym zdjęciu nadaj płatkom strukturę prążków.


8. Złóż dwa zestawy płatków tak, aby nie nachodziły na siebie końcówkami, a następnie dodaj kielich, przyklejając go na odrobinę wody.


9. Drugim sposobem wykonania kształtu podobnego do płatów żonkila jest przygotowanie pojedynczych łezek, które również pocieniamy na brzegach oraz nadajemy strukturę.


10. Sklej ze sobą wszystkie płatki, układając pierwsze trzy na nieprzywierającej podstawie i następne trzy przyklejając od środka pomiędzy dolnymi płatkami.


11. Doklej kielich, a następnie przekłuj na wylot w samym środku. W zależności od wielkości użyj wykałaczki lub patyka do szaszłyków.


12, 13. Przygotuj pręciki florystyczne (kilka sztuk), a następnie zegnij w połowie i przełóż cienkim drucikiem.


14. Owiń taśmą florystyczną, zostawiając ok. 1 cm (w zależności od proporcji) od zakończenia pręcików.


15. Krawędzie kielicha pocieniuj pudrowym barwnikiem. Rozchyl pręciki na boki, a następnie przełóż przez kwiatek.

 



Kreatywny sugarcrafting z Angeliką Chwyć – w nowym cyklu artykułów Angelika Chwyć, artystka, dekoratorka, właścicielka SugarArt – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze https://www.facebook.com/angelika.chwyc , podzieli się z Wami warsztatem tworzenia cukrowo-czekoladowych dekoracji.

Światowej klasy ekspertka zaprezentuje:
- autorskie techniki dekorowania,
- ciekawe eksperymenty z surowcami,
- niezbędne narzędzia i akcesoria, które ułatwiają pracę dekoratorom.

 

Bieżące wydanie czasopisma

Jak Michał Sowa łączy nowoczesne rozwiązania z rodzinnymi tradycjami? Czy piekarz może nie pracować nocą? W czym tkwi sekret idealnie puszystej babki wielkanocnej?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji