Lody w paryskim stylu? Matthieu Carlin zamknął luksus w ciasteczku na patyku. Te małe cuda sprzedawane przed hotelem de Crillon kuszą smakiem, formą i pomysłem – to wakacyjny must-eat w sercu stolicy smaku!
Matthieu Carlin, szef cukierni w prestiżowym paryskim Hôtel de Crillon, proponuje letnią odsłonę lodowych deserów, która z powodzeniem łączy wyrafinowanie haute pâtisserie z formą street foodu. Jego lodowe cookies — czyli lody na patyku zamknięte w formie ciasteczka — dostępne są w czterech kompozycjach smakowych. Klasyczna czekoladowa wersja to połączenie czekoladowego ciastka z lodami waniliowymi, karmelem, dodatkiem fleur de sel i czekoladową polewą z prażonymi pekanami. Smak truskawkowy bazuje na migdałowym ciasteczku z migdałami w cukrze, sorbecie truskawkowym i truskawkowej polewie. W wersji kawowej znajdziemy ciasteczko z kawałkami czekolady, pralinę migdałowo-kawową, lody kawowe oraz polewę czekoladowo-kawową. Czwarta propozycja to wariacja na bazie egzotycznych owoców: kokosowe ciasteczko, kokosowy ganasz, sorbet z mango i marakui oraz owocowa polewa.
Desery można degustować z klasycznym lub bezalkoholowym winem rosé Nooh by La Coste oraz mrożoną herbatą o świeżych nutach truskawki, cytryny i jaśminu.
Kim jest Matthieu Carlin?
Matthieu Carlin jest znanym i cenionym pastry chefem. Jak opowiada o sobie, był bardzo łakomym dzieckiem, rozpieszczanym przez babcię, która przygotowywała mu przeróżne desery: brioszkę z praliną, tartę z jabłkami, pączki, jajka pod śniegiem (to domowy deser francuski z ubijanych białek i z kremu angielskiego z żółtek). Będąc w szkole hotelarskiej w Grenoble zetknął się z profesjonalnym cukiernictwem na wysokim poziomie, które stało się jego zawodem, choć jest także wykształcony w dziedzinie zarządzania hotelami i restauracjami. Od 2019 roku zarządza cukiernią w hotelu de Crillon. Wcześniej pracował w 7 renomowanych restauracjach. Jak w przypadku wszystkich znanych mistrzów jego ciastka to małe dzieła sztuki. Matthieu stara się, by desery nie były zbyt słodkie, co jest zgodne z aktualnym trendem kulinarnym. W jednym z podcastów wyznał, że oprócz smaku, w cukiernictwie fascynuje go precyzja, z jaką przygotowuje się słodkości. Rzemiosła uczył się m.in. od słynnego cukiernika z Ritza – François Perreta, pracował u jego boku 7 lat. W swojej pracy stara się uczyć także od stażystów, którzy mogą nieraz zadziwiać umiejętnościami, przyznaje. Produkt, który Matthieu Carlin bardzo lubi wykorzystywać są owoce, szczególnie jabłka. Jego tajną bronią w pracy jest próbowanie, by otrzymać jak najlepszy smak. Próbuje osobiście i z ekipą. Dzięki temu osiągają ciekawe połączenia smakowe.
Lody – prosta przyjemność
Jeśli chodzi o sprzedaż lodów na wynos, bo lodowe cookies są sprzedawane przed hotelem, to taki pomysł pojawił się podczas pandemii, kiedy liczba gości mogących przebywać w pomieszczeniu była ograniczona. Poza tym Carlin jako jak szef cukierników chciał trochę wyjść z ram luksusowego hotelu i zaproponować prostą przyjemność, dostępną dla wszystkich, a taką są lody. Zależało mu, by sprzedawać lody najwyższej jakości, gdzie nawet wafelki do nich są wypiekane w hotelowej cukierni. Aktualnie popularnością cieszą się lodowe cookies, dostępne w sprzedaży od czerwca do 15 września, na placu Concorede przed Hôtel de Crillon.
Adres: Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel – 10 place de la Concorde, 75008 Paris.
K.Sz.