...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Lodowe dzieła sztuki na patyku – Paryż zakochany w ciasteczkach od Carlina

Lody w paryskim stylu? Matthieu Carlin zamknął luksus w ciasteczku na patyku. Te małe cuda sprzedawane przed hotelem de Crillon kuszą smakiem, formą i pomysłem – to wakacyjny must-eat w sercu stolicy smaku!

 

 

Matthieu Carlin, szef cukierni w prestiżowym paryskim Hôtel de Crillon, proponuje letnią odsłonę lodowych deserów, która z powodzeniem łączy wyrafinowanie haute pâtisserie z formą street foodu. Jego lodowe cookies — czyli lody na patyku zamknięte w formie ciasteczka — dostępne są w czterech kompozycjach smakowych. Klasyczna czekoladowa wersja to połączenie czekoladowego ciastka z lodami waniliowymi, karmelem, dodatkiem fleur de sel i czekoladową polewą z prażonymi pekanami. Smak truskawkowy bazuje na migdałowym ciasteczku z migdałami w cukrze, sorbecie truskawkowym i truskawkowej polewie. W wersji kawowej znajdziemy ciasteczko z kawałkami czekolady, pralinę migdałowo-kawową, lody kawowe oraz polewę czekoladowo-kawową. Czwarta propozycja to wariacja na bazie egzotycznych owoców: kokosowe ciasteczko, kokosowy ganasz, sorbet z mango i marakui oraz owocowa polewa.

Desery można degustować z klasycznym lub bezalkoholowym winem rosé Nooh by La Coste oraz mrożoną herbatą o świeżych nutach truskawki, cytryny i jaśminu.

Kim jest Matthieu Carlin?

Matthieu Carlin jest znanym i cenionym pastry chefem. Jak opowiada o sobie, był bardzo łakomym dzieckiem, rozpieszczanym przez babcię, która przygotowywała mu przeróżne desery: brioszkę z praliną, tartę z jabłkami, pączki, jajka pod śniegiem (to domowy deser francuski z ubijanych białek i z kremu angielskiego z żółtek). Będąc w szkole hotelarskiej w Grenoble zetknął się z profesjonalnym cukiernictwem na wysokim poziomie, które stało się jego zawodem, choć jest także wykształcony w dziedzinie zarządzania hotelami i restauracjami. Od 2019 roku zarządza cukiernią w hotelu de Crillon. Wcześniej pracował w 7 renomowanych  restauracjach. Jak w przypadku wszystkich znanych mistrzów jego ciastka to małe dzieła sztuki. Matthieu stara się, by desery nie były zbyt słodkie, co jest zgodne z aktualnym trendem kulinarnym. W jednym z podcastów wyznał, że oprócz smaku, w cukiernictwie fascynuje go precyzja, z jaką przygotowuje się słodkości. Rzemiosła uczył się m.in. od słynnego cukiernika z Ritza – François Perreta,   pracował u jego boku 7 lat. W swojej pracy stara się uczyć także od stażystów, którzy mogą nieraz zadziwiać umiejętnościami, przyznaje. Produkt, który Matthieu Carlin bardzo lubi wykorzystywać są owoce, szczególnie jabłka. Jego tajną bronią w pracy jest próbowanie, by otrzymać jak najlepszy smak. Próbuje osobiście i z ekipą. Dzięki temu osiągają ciekawe połączenia smakowe.

Lody – prosta przyjemność

Jeśli chodzi o sprzedaż lodów na wynos, bo lodowe cookies są sprzedawane przed hotelem, to taki pomysł pojawił się podczas pandemii, kiedy liczba gości mogących przebywać w pomieszczeniu była ograniczona. Poza tym Carlin jako jak szef cukierników chciał trochę wyjść z ram luksusowego hotelu i zaproponować prostą przyjemność, dostępną dla wszystkich, a taką są lody. Zależało mu, by sprzedawać lody najwyższej jakości, gdzie nawet wafelki do nich są wypiekane w hotelowej cukierni. Aktualnie popularnością cieszą się lodowe cookies, dostępne  w sprzedaży od czerwca do 15 września, na placu Concorede przed Hôtel de Crillon.

 


Adres: Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel – 10 place de la Concorde, 75008 Paris.

K.Sz.


Bieżące wydanie czasopisma

Od fermentacji i fizjologii, przez kamienne kajzerki i kardamonki, po mango, piecowe wybory i lukrowane truskawki - nowy Mistrza Branży na urlop!

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji