...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

Lodowe snacki – czarny bez i biała czekolada

autor: Tomasz Szypuła, aktualny mistrz Polski w lodziarstwie, właściciel lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie

RECEPTURA

Biała czekolada z eliksirem
0,62 kg świeżego mleka 3,2%
0,08 kg śmietanki kremówki 30%
0,07 kg białego cukru    
0,055 kg eliksiru z kwiatów czarnego bzu
0,02 kg mleka odłuszczonego w proszku
0,035 kg bazy mlecznej „50”
0,12 kg białej czekolady

Suche składniki połączyć z mlekiem i śmietanką. Odstawić na 15 min, pasteryzować do 85oC. Przy schładzaniu dodać rozpuszczoną białą czekoladę. Schłodzić do 4oC, odstawić na 4 godziny, a następnie dodać schłodzony eliksir z kwiatów czarnego bzu. Lody frezować do odpowiedniej struktury.


 

Konfitura – wkładka batonika lodowego
0,998 kg musu z owoców czarnego bzu
0,002 kg żelatyny w listkach  

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać mus do 50oC, dodać żelatynę i zblendować. Za pomocą worka cukierniczego porcjować masę do formy silikonowej, zamrozić „na kamień”.

Sable – kruchy spód
0,385 kg mąki pszennej
0,22 kg masła    
0,22 kg cukru pudru    
0,085 kg mączki migdałowej    
0,085 kg jajek    
0,005 kg soli

Połączyć wszystkie składniki, gotowe ciasto schłodzić, rozwałkować i wyciąć odpowiednie podkłady. Piec w temperaturze 160oC.


Biała chrupiąca polewa
0,334 kg czekolady białej
0,666 kg masła kakaowego

Połączyć czekoladę i masło w temp. ok. 50oC. Polewa do oblewania musi mieć ok. 37oC.



Wykonanie snacków
Przygotować formy i zmrozić w szokówce, w tym czasie wyfrezować lody. Gotowe lody wyporcjować do połowy form za pomocą worka cukierniczego. Do środka włożyć zamrożony mus owocowy i zamknąć lodami. Włożyć formę z lodami do szokówki. Po około 40 min wyciągnąć zmrożone snacki i nabić wykałaczki. Polewać czekoladą, można też nanieść biały zamsz czekoladowy. Przełożyć na przygotowane kruche spody, na które najlepiej nałożyć cienką warstwę ganachu. Udekorować według uznania. Temperatura serwowania:10oC.

 




Tomasz Szypuła
, aktualny mistrz Polski w lodziarstwie, właściciel lodziarni „Pod Orzechem” w Baborowie, technolog i pasjonat lodziarstwa, autor bloga „Lodowe inspiracje” w portalu iLody.pl. Rzemiosła uczył się od swojego taty Stanisława Szypuły, który od 1974 r. prowadzi wytwórnię lodów w Baborowie i lodziarnię „Miś” w Raciborzu.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Receptury gości



 

Drodzy Czytelnicy, wszystkie materiały na portalu Mistrz Branży są darmowe. Wspieramy tym rzemiosło, bo jest dla nas najważniejsze. Jeśli możecie, wspomóżcie również nasze dzieło wykupując prenumeratę lub przekazując cegiełkę na funkcjonowanie i rozwój. Z góry dziękujemy.

wspieraj twórczość Mistrza Branży wspieraj twórczość Mistrza Branży
 


Przejrzyj numer online lub pobierz PDF >>

Drukowany numer dostępny w prenumeracie >>

żytni IG niski indeks

oprogramowanie dla piekarni

Wypieki wegańskie puratos

Lody MEC3

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji