Znamy zwycięzców V edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla Piekarzy Master Baker. Finały na żywo trwały dwa dni. Jury wyłoniło najlepszych i wręczyło nagrody.
Targi Polagra to nie tylko ekspozycja i biznes. Jednym z punktów programu wydarzeń był Ogólnopolski Konkurs dla Piekarzy Master Baker, którego celem jest promocja zdrowego pieczywa, przygotowywanego według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem najlepszych, certyfikowanych składników.
Konkurs wyłania spośród uczestników z całej Polski mistrzów w sztuce piekarstwa. Przez dwa dni targów Polagra finaliści rywalizowali na żywo w czterech kategoriach: zawodowcy, amatorzy, uczniowie i Koła Gospodyń Wiejskich. Finaliści kolejny raz udowodnili swój talent i pasję do wypieków. Poziom finałowych prac był bardzo wysoki, zawodnicy dołożyli najwyższych starań, dopieszczając receptury i zadbali o każdy, najmniejszy detal. Każdy z zawodników zaprezentował wyjątkowe umiejętności i kreatywność, co sprawiło, że wybór najlepszych był dla jury prawdziwym wyzwaniem.
Po wielu godzinach zmagań, pięcioosobowe jury pod przewodnictwem Katarzyny Mojzykiewicz oceniło prace i wyłoniło zwycięzców. Uroczyste ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbyło się trzeciego dnia targów Polagra. A było o co walczyć - w tym roku pula nagród przekroczyła 67 000 zł!
Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Polska Ekologia. Projekt sfinansowano z Funduszu Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
Zwycięzcy V edycji Master Baker
ZAWODOWCY (piekarze posiadający kwalifikacje w zawodzie):
- Jakub Machinko (Pszepiekarnia, Zabierzów)
- Karolina Godlewska (Piekarnia Baken, Warszawa)
- Juliusz Gozdek (Hotel Warszawa, Warszawa)
AMATORZY (pasjonaci pieczywa, np. gospodynie domowe, domowi piekarze, którzy nie kwalifikują się do innych grup):
- Witold Mondry
- Anna Szymańska
- Edyta Szewczyk
KGW - przedstawicielki i przedstawiciele KGW:
- Kacper Płonka (Koło Gospodyń Wiejskich Stoki)
- Ewa Święty (Koło Gospodyń Wiejskich w Niedzicy)
- Anna Frątczak (Koło Gospodyń Wiejskich w Porwitach)
UCZNIOWIE szkół o profilu spożywczym:
- Patryk Podsiadło (Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie)
- Oliwier Rączka (Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach)
- Natalia Lisak (Zespół Szkół Agro-Technicznych im. W. Witosa w Ropczycach)