...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Administrator

Master Baker i poznański zaczyn dla całej Polski

„Dzisiejszy chleb tradycją dla przyszłych pokoleń”. Media zaczęły właśnie rozgłaszać, że w Poznaniu rośnie Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa, przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego. Na jesieni otwarcie.

Zbiegła się ta miła widomość z informacją o zapisach  (do 14.09.2024) na piątą już edycję piekarskiego konkursu Master Baker, którego finał co roku odbywa się właśnie w Poznaniu (www.masterbaker.pl).

To takie coroczne święto najlepszego pieczywa. W finale uczestniczą zawodowcy i amatorzy, i koła gospodyń wiejskich, no i uczniowie. Trudno nie łączyć tej panującej w Poznaniu piekarskiej aury z inicjatywą stworzenia Branżowego Centrum Umiejętności. Popularność Master Bakera miała swój wpływ.

- „Dobrych piekarzy od lat brakuje, więc i o dobry chleb coraz trudniej, dlatego powstanie tego miejsca jest bardzo ważne. Jest to zanikający zawód i dlatego bardzo się cieszę, że udało nam się to zbudować. Tu będzie przyjeżdżała cała Polska, żeby podnosić swoje kwalifikacje - stwierdził Stanisław Butka, starszy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu oraz prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

Ponieważ o dobry chleb rzeczywiście trudno, czego konsekwencją jest spadek jego spożycia , sposobem na odwrócenie tego faktu jest stworzenie warunków do rywalizacji, do sięgania po tytuł najlepszego, po laury mistrza. Tak w 2019 r. zrodził się Master Baker. Wówczas szkolenie pod nazwą „Nauka tradycyjnego wypiekania pieczywa ze zbóż Eko” prowadził arcymistrz piekarski Czesław Meus ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. A jako wieloletni edukator szybko znalazł wspólne pole działania z Piotrem Połomskim – administratorem facebookowych grup i od tej pory w kolejnych latach organizowali dwuetapowe konkursy.

W pierwszym – elektronicznym - etapie chętni wysyłają swoje opisy i dokumentację własnoręcznych wypieków do jury, w drugim etapie współzawodnictwo półfinalistów odbywa się na żywo na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (MPT).
Zawsze głównym motywem było wykazanie się przed jury umiejętnościami zgodnymi z tradycyjnym rzemiosłem, dającym wyrób pełnowartościowy, a nie chlebopodobny. W sumie, chodzi o uzyskania tej jakości tradycyjnego polskiego chleba, za którym tęsknią polscy emigranci.

W tym roku także ten wątek tradycyjny został uwypuklony w przewodnim haśle – „Dzisiejszy chleb tradycją dla przyszłych pokoleń”. Smak „dzisiejszego chleba” – konkursowego jury oceni i nagrodzi 25 – 27.09.2024 podczas wielkiej gali na scenie Targów „Polagra” na MTP.



Tradycyjny, polski chleb
Rywalizacja wśród piekarzy to cenna rzecz. Najczęściej skłania do zadbania o lepszą jakość pieczywa. W konkursie Master Baker oceniane jest też innowacyjne podejście do wypiekania chlebów ,także z pra zbóż.
Przykłady płynące z czterech dotychczas przeprowadzonych konkursów Master Baker dowodzą ile korzyści zyskują laureaci. Znane są sukcesy ambitnych finalistów najpopularniejszego konkursu pieczenia chleba. I jeszcze niebagatelny jeden aspekt. Dla porównania weźmy określenie „maratończyk” wpisane do curriculum vitae (CV) - punktacja od razu idzie w górę. Podobnie już jest z młodym jeszcze tytułem „uczestnik konkursu Master Baker”. To się liczy.

Natomiast w odniesieniu do konsumentów to najistotniejsze jest zwrócenie uwagi na ich świadomy wybór. Chodzi zarówno o skierowanie uwagi na jakość, jak i walory zdrowotne. Żeby klienci byli bardziej skłonni zainteresować się tym co jedzą. Czy to tylko przerobiona jakakolwiek mąka, zapieczona w formę bochenka, czy pełnowartościowy pokarm. Tu na marginesie drobna uwaga, w dobrej piekarni widnieją proste nazwy – chleb pszenny, chleb pszenno-żytni, bez uciekania się, do takich określeń, że ten jest od pradziada, a ten dobry dla drwali. A cenniejsze byłyby określenia w rodzaju „chleb pełnoziarnisty – dobry dla Twojego serca”, czy może „Chleb pełnoziarnisty na wzmocnienie zdrowia”.

Dlaczego jest to tak istotne wyjaśniają naukowcy z Global Burden of Disease. Badania pokazują, że dieta uboga w produkty pełnoziarniste stanowi drugi najważniejszy czynnik ryzyka zgonu, chorób serca, nowotworu jelita grubego, cukrzycy typu 2., nadwagi i otyłości. Pieczywo pełnoziarniste powstaje z mąki nieoczyszczonej, czyli w procesie, gdzie przed zmieleniem ziaren nie usuwa się zewnętrznej warstwy – okrywy nasiennej, która zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały. I także w tej kwestii sprawdza się powiedzenie – Lepiej wydać na piekarza niż na aptekarza.

Kondycja branży
Jakość pieczywa, kondycja całej branży, perspektywy to tematy wciąż bardzo istotne. Warto przytoczyć dane informujące, że branża wyrobów piekarskich stanowi 5 proc. wartości sektora spożywczego. Jeśli chodzi o liczbę firm to szacunki podają, iż prawie 8000 podmiotów działa w branży piekarniczej. A co za tym idzie, prawie co 5. firma spożywcza w Polsce jest związana z wyrobami piekarskimi. Zatrudnienie ocenia się na 100 000 pracowników.

Ta krótka statystyka obrazuje znaczenie tego sektora, zarówno pod względem ekonomicznym, jak zdrowotnym, w szerokim znaczeniu tego słowa. Dlatego też ważne są starania Stowarzyszenia „Polska Ekologia” aby wszelkimi środkami zwiększyć świadomość konsumentów i zwiększyć spożycie pieczywa, aby klienci nie kierowali się ceną wypieków, ale jego jakością i walorami zdrowotnymi. Niech nie zapominają o powiedzeniu Lepiej wydać na piekarza niż na lekarza.

Bieżące wydanie czasopisma

Jak Michał Sowa łączy nowoczesne rozwiązania z rodzinnymi tradycjami? Czy piekarz może nie pracować nocą? W czym tkwi sekret idealnie puszystej babki wielkanocnej?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji