...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Międzynarodowe targi iba 2025 w Düsseldorfie: kluczowe wydarzenie dla branży piekarniczej i cukierniczej

Największe targi branży piekarniczej i cukierniczej już w maju 2025 roku. Poznaj atrakcyjny program i zobacz jakie konkurencje będą rozgrywane podczas wydarzenia.

 

Międzynarodowe targi iba, uznawane za najważniejsze wydarzenie w świecie piekarnictwa i cukiernictwa, odbędą się w dniach 18-22 maja 2025 roku w Düsseldorfie. Na powierzchni przekraczającej 98 000 metrów kwadratowych zaprezentowane zostanie bogactwo globalnej oferty produktów i rozwiązań dla tej dynamicznie rozwijającej się branży.

Jednym z kluczowych tematów tegorocznej edycji będzie piekarnictwo rzemieślnicze. Aż 19 000 metrów kwadratowych powierzchni wystawienniczej w halach 13 i 14 poświęcono rozwiązaniom wspierającym rozwój tej gałęzi. W centrum uwagi znajdą się innowacyjne pomysły na wyposażenie sklepów, takie jak hybrydowe koncepcje punktów sprzedaży, mobilne "tiny stores" oraz energooszczędne piece.

Silne wsparcie dla piekarnictwa rzemieślniczego

Organizatorem targów jest Niemiecki Związek Piekarzy (Zentralverband des Deutschen Bäckerhandwerks e.V.), reprezentujący ponad 9 200 piekarni zatrudniających około 240 000 pracowników. Branża generuje roczne obroty na poziomie 17,55 miliarda euro, co czyni ją jednym z ważniejszych sektorów gospodarki Niemiec.

„Zależy nam na zapewnieniu silnej przyszłości dla piekarnictwa w Niemczech” – podkreśla Roland Ermer, prezes Niemieckiego Związku Piekarzy. Organizacja aktywnie wspiera edukację i szkolenia zawodowe, stawiając czoło wyzwaniom związanym z niedoborem wykwalifikowanych pracowników.

Od stycznia 2025 roku stażyści mogą korzystać z nowatorskiej platformy edukacyjnej Azubi Campus, dostępnej w ramach kampanii „Back dir deine Zukunft” (Upiecz swoją przyszłość). Podczas targów iba zaplanowano czterodniowe warsztaty Azubi Werkstatt, które pozwolą młodym uczestnikom pogłębić praktyczną wiedzę z zakresu piekarnictwa rzemieślniczego.

Program dla odwiedzających: szkolenia, warsztaty i konkursy

W hali 14 odwiedzający będą mogli uczestniczyć w szkoleniach z zakresu sztuki wypiekania precli organizowanych przez iba.ACADEMY oraz zdobyć certyfikat. Na miłośników piekarnictwa czekają także zwiedzanie piekarni w Düsseldorfie i okolicach (wymagana rejestracja online).

W iba.FORUM również nie zabraknie tematów związanych z piekarnictwem rzemieślniczym. Już pierwszego dnia targów, 18 maja o godzinie 11:00, przyznana zostanie Nagroda Honorowa Niemieckiego Rzemiosła Piekarskiego dla około 50 wybitnych piekarni.

Podczas targów odbędą się prestiżowe konkursy:

  • iba.UIBC Cup of Bakers (18-19 maja)

  • iba.UIBC Cup of Confectioners (22 maja)

  • Mistrzostwa Świata Sommelierów Chleba (21 maja)

Innowacje i trendy w wyposażeniu piekarni

Jednym z kluczowych tematów w halach 13 i 14 będą innowacyjne koncepcje sklepów piekarskich. Zwrócona zostanie uwaga na wykorzystanie odnawialnych surowców, takich jak trzcina, drewno, bambus czy bawełna. Hybrydowe punkty sprzedaży łączą tradycyjny ladę z automatycznymi systemami zamówień dostępnymi przez osobne wejście. Klienci mogą składać zamówienia na pieczywo i napoje za pomocą terminali samoobsługowych.

Dodatkowo mobilne, klimatyzowane Tiny Stores to rozwiązanie pozwalające testować nowe lokalizacje lub zapewnić ciągłość sprzedaży w czasie remontów lokali.

Efektywność i zrównoważone technologie w piecach

W hali 13 zaprezentowane zostaną nowoczesne technologie piekarskie, w tym systemy odzysku ciepła, które skracają czas pieczenia i poprawiają jakość skórki chleba. Nowatorskie piece z inteligentną technologią Active Steam zapewniają oszczędności energii oraz lepsze rozprowadzanie ciepła i pary.

Generowanie dodatkowych przychodów: przekąski i koncepcje kawowe

Sprzedaż przekąsek i kawy stała się kluczowym źródłem przychodów dla piekarni. Na targach prezentowane będą nowe pomysły na przekąski – od regionalnych kanapek po wariacje na temat hot dogów. Rozwiązania dla piekarni z niedoborem personelu obejmują półautomatyczne ekspresy ciśnieniowe, łączące jakość espresso z korzyściami automatyzacji.

Najważniejsi wystawcy i nowe technologie

Wiodący producenci, jak MHS Schneidetechnik GmbH i Wolfram Ungermann Systemkälte GmbH & Co KG, zaprezentują swoje innowacje. Wśród tematów znajdą się automatyzacja procesów chłodniczych, redukcja nocnych zmian i poprawa jakości wyrobów piekarskich.

Więcej informacji na temat wystawców można znaleźć na oficjalnej stronie wydarzenia >>> KLIK!

Bieżące wydanie czasopisma

Jaki kształt tortu będzie modny w tym sezonie? Czy w piekarni można serwować drinki i koktajle? Co sprawia, że dubajska czekolada trafiła w upodobania konsumentów?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji